Изобретиха нова умна чанта, която ограничава разходите на пристрастените към пазаруването.

Наречена iBag, тя използва смарт сензор в портмонето на собственика си, за да следи разходите. Ако засече твърде големи разходи или собственикът влезе в любимия си магазин, чантата може да се заключи автоматично.

Умната чанта е създадена след проведено проучване на creditcardfinder.com.au, което показва, че един на всеки четири притежатели на кредитни карти не покриват напълно месечния баланс по картата си.

"iBag е създадена в помощ на хората, които не могат да контролират разходите си. Много австралийци не успяват да контролират разходите, които правят с кредитните си карти и не осъзнават последиците от импулсивните разходи", казва Мишел Хътчинсън от компанията създател на умните чанти.

Резултатите от проучването показват, че много картодържатели трябва да предприемат мерки, за да ограничат разходите, които правят с кредитните си карти.

"Целта на умната чанта е да облекчи дълга в кратък срок, като се заключи за няколко часа, идентифицирани като време за прахосване. Чантата започва да мига и дори изпраща съобщение, когато заклетият купувач влезе в зони с опасност от разходи. iBag може да напомни кога да не използвате кредитната си карта, но не се придържа към определен бюджет или план за ограничаване на разходите за погасяване на дълговете", казва Хътчингс.