Гърция няма да напусне ЕС и Еврозоната. Референдумът каза „не”, но хората не знаят на какво казват „не”. Въпросът е какво става после. Сигурни са няколко неща. Ципрас обеща де се отворят банките, а това няма да стане. Обеща да има договор с Еврозоната до 48 часа – и това няма да стане. Това обяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред bTV.Реално гърците отстояват позиция, която донякъде е правилна. Референдумът обаче няма стойност в преговорите с международните кредитори. Европа няма да се съобрази с референдума. Ципрас сега печели се време. Той вече може да каже, че народът е зад него. Дългът е толкова голям, че няма как да се покрие, смята нашият финансист.

Не съветвам СИРИЗА, но съм говорил заедно с други европейски специалисти с финансовия министър на Гърция Янис Варуфакис.
Гърците 30 години живееха с трупане на дългове. Варуфакис ми показа договорите с Международния валутен фонд за последните пет години. Вижда се, че въпреки наложените мерки подобрение няма. Дългът е твърде голям, обясни Дянков.

"Варуфакис казва ясно, че за последните 5 години, когато страната изпълнява споразумението с МВФ и ЕЦБ няма ръст. Дългът не се връща. Просто Гърция няма възможност да се изпълнява задълженията си, защото дългът е прекалено голям. Няма реформи и това в е основата на дълга. Вече е късно е за споразумение. В последните 30 години гърците са живели в дълг. Техният дълг ще продължи с трети, четвърти, пети пакет и т.н. Дългът е прекалено голям, за да се върна. Очаквам Ципрас да обяви избори и така ще спечели време”, каза Дянков.