Янис Варуфакис, министър на финансите на Гърция, който подаде оставка, въпреки че правителството постигна огромна победа на референдума в края на седмицата, преживя и славата и позор тази година заради градския си неофициален външен вид, абразивния си стил и язвителните атаки срещу строгите икономии.

В изненадващо изявление само часове след неделния референдум за спасителните условия, Варуфакис обяви, че напуска, за да помогне на премиера Алексис Ципрас в преговорите с кредиторите.

"Скоро след обявяването на резултатите от референдума, бях наясно с определени предпочитания на някои участници на Еврогрупата и някои "партньори " за моето..."отсъствие " от заседанията. Министър- председателят преценени, че това ще е потенциално полезно за постигането на споразумение. Поради тази причина аз напускам Министерството на финансите днес ", заяви Варуфакис, който често е в конфликт с кредиторите в преговорите през последните месеци. Той обясни причините за решението си в блога си, след като обяви новината в своя Туитър.

В хода на преговорите между Атина и нейните кредитори еврокомисарят по валутните въпроси Пиер Московиси коментира, че Варуфакис е "умен човек, не е лесен, но умен".

Неговият стил на говорене произведе забележителни моменти. След провала в преговорите между Гърция и нейните кредитори Варуфакис се нахвърли на управлението на Европа.

"Това не е начинът да се управлява един паричен съюз. Това е пародия. Това е една комедия от грешки в продължение на пет години, за която Европа се преструва и разширява", каза Варуфакис в интервю за Би Би Си.

След като стана финансов министър през януари, той се сблъска с няколко интересни ситуации, преди да се адаптира към блясъка на прожекторите на световните медии.

В списание "Paris Match" той се представи на пиано заедно със своята съпруга в "любовното им гнездо" в подножието на Акропола, докато разказа пред изданието, че се отвращава от "звездната система".

Въпреки че министърът зае позицията да защитава обикновените гърци, неговото минало е всичко друго, но не и обикновено. Той е син на Гиоргиос Варуфакис, който на 90 години все още управлява най-големия производител на стомана в Гърция "Halyvourgiki". Ранната му кариера започва в английските университети на Есекс, Източна Англия и в "Кеймбридж", където работи по изследвания в областта на теорията на игрите.

През 1998 г. се премества в Австралия, заради което има двойно гражданство. Той се връща в Гърция през 2000 г., за да преподава в университета в Атина, а през януари 2013 г. приема пост в университета на Тексас в Остин.

Варуфакис има непокорна жилка още от най-ранна възраст. Той разказа пред Би Би Си, че умишлено изписва името си Янис с едно "н" след спор с учител в началното училище.

Като единственият министър на финансите с обръсната глава Варуфакис разклати улегналите правила на срещите на високо равнище на ЕС, като пристигна на една от тях с кожено яке и разпасана ризи. Той бързо беше наречен "гръцкият Брус Уилис".

Неговият наперен стил и склонност да изнася лекции подразни някои от участниците в преговорите за дълга на Атина и в крайна сметка той беше изтеглен от фронтовата линия на преговорите.

Бащата на Варуфакис заяви пред гръцкия вестник "Етнос", че критиците на сина му "искат да го свалят, защото е компетентен."

Запален блогър, Янис Варуфакис е автор на няколко книги. Той вярва, че страната може да се възстанови, само ако кредиторите преформулират условията на международния спасителен план, който Гърция не може да върне в пълен размер. Преди вчерашния референдум, министърът обясни на гърците защо трябва да гласуват с "не", като една от причините беше, че страната ще остане в еврозоната, независимо от резултата.