Гърците решават с референдум дали да приемат или да отхвърлят предложенията на гръцките кредитори. Изходът от референдума не означава излизане на Гърция от еврозоната и от ЕС, но заради гръцката криза медии и анализатори започнаха да правят прогнози и сценарии за евентуален „Грекзит“. Италианският вестник „Кориере дела сера“ показва в цифри и проценти каква ще е Европа без Гърция.

- Ако Гърция излезе от ЕС, то съюзът ще изгуби 3,2% от населението си и 84% от православните си християни.

- „Грекзитът“ ще коства на ЕС 1,8% от неговия БВП, но пък БВП на глава от населението в ЕС ще се увеличи с 1,5%, а общият дълг в ЕС ще спадне с 3,4%.

- Гърция е на 7-мо място сред страните от еврозоната по разходи в областта на отбраната. Ако Атина напусне ЕС, то разходите за отбрана в ЕС на глава от населението ще се увеличат с 0,4%.

- Заради „грекзита“ производството на зехтин в Европа би намаляло с 24,5%.

- В случай на излизане на Гърция от ЕС, сватбите в съюза ще намалеят с 4,1%, а разводите с – 2%.

- „Грекзитът“ ще лиши ЕС от 31,3% от европейските крайбрежия. Това се дължи основно на факта, че ЕС ще изгуби 2000 гръцки острова в Егейско море.

- Като цяло излизането на Гърция от ЕС ще доведе до намаляване на територията на съюза с 4,6%.

- Ако Гърция излезе от ЕС, общата надморска височина на съюза ще намалее с 157 метра, предвид факта че гръцкият връх Олимп е висок 2917 м.

- Но пък заради „грекзитът“ ЕС ще пуши по-малко, тъй като общият брой на европейските пушачи ще намалее с 4,8 пункта.