Никой не може да пренебрегва решимостта на един народ, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, малко след като гласува нареферендума в Гърция, предадоха АФП и ТАСС.

„Може да се пренебрегне правителството, но никой не може да пренебрегва народа“,

заяви Ципрас Премиерът каза, че днес е празничен ден, в който гръцкият народ изпраща много мощен сигнал, че трябва „да живее с достойнство в Европа“.

Правителството на Ципрас води кампания за гласуване с „не“ на предложенията на кредиторите за реформи на Гърция в замяна на финансова помощ. Резултатите от референдума ще са от ключово важно значение за бъдещето на правителството на радикалната левица СИРИЗА. Това е първото правителство на радикална левица в страна от ЕС. Резултатите от референдума ще са от значение и за мястото на Гърция в Европа.

Референдумът дава на гърците възможността да кажат мнението си за „ултиматума“ за икономии,

поставен им от другите страни в 19-членната еврозона, заяви пък гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, след като гласува, предаде АП. Той каза, че „сериозните провали“ на еврозоната са довели до исканията за нови мерки за икономии, за които гърците трябва да се произнесат днес.

„Днешният вот дава надежда на Европа, че общата валута и демокрацията могат да съществуват едновременно“, каза Варуфакис.

Гласа си на референдума даде и гръцкият президент Прокопис Павлопулос. „Днес гражданите на Гърция гласуват за бъдещето на страната. Днес е ден на гражданина и само той има правото да вземе осъзнато решение, което да отчита националните интереси и което да се грижи за бъдещето на страната“, каза той и подчерта, че

независимо от резултатите от вота, гърците трябва да останат единни.

От своя страна лидерът на главната опозиционна партия „Нова демокрация“ – бившият премиер Андонис Самарас, след като гласува, заяви: „Ние казваме „да“ на Гърция, казваме „да“ на Европа“.

Междувременно частната гръцка телевизия Мега съобщи, че избирателната активност е висока и досега са гласували около 35% от избирателите, а пред местата за гласуване в Атина има опашки. За да бъдат валидни резултатите от референдума, трябва да са гласували минимум 40% от гражданите с право на глас.

Високата избирателна активност е нормална в Гърция, където гласуването е задължително, макар че този закон през последните години не се прилага строго.

Днешният референдум в Гърция е първият след 1974 г., когато гърците гласуваха за премахване на монархията.