След като е изследвал над 500 милионери, сред които Андрю Карнеги, Хенри Форд и Чарлз Шваб, писателят и журналист Наполеон Хил (1883-1970) е установил, че те споделят едно качество - решителността, пише Business Insider.
„Анализът на неколкостотин души, които са натрупали състояние над милион долара, води до извода, че всеки от тях е имал качеството бързо да взема решение“, пише Хил в своята класика от 1937 г. „Мисли и забогатявай“. В допълнение към бързото и категорично вземане на решения, те много трудно и бавно са ги променяли, ако е имало нужда, отбелязва Хил. „Хората, които не са успели да натрупат състояние, без изключение, имат навика трудно да вземат решения, а след това много често и бързо да променят действията си“, пише той.
За да станете по-добър във вземането на решения, Хил съветва да се съсредоточите върху своите способности да слушате другите. „Дръжте очите и ушите си отворени, а устата - затворена, ако искате да придобиете навика за бързо вземане на решения. Хората, които говорят много, трудно вършат нещо друго. Ако говорите повече, отколкото слушате, вие не само че ще пропуснете много възможности за придобиване на полезно познание, но освен това ще разкриете и собствените си планове и цели пред хората, които с удоволствие ще ги използват срещу вас от омраза. Действията ви са много по-важни от думите. Разкажете на света какво смятате да правите, но първо го покажете“, смята анализаторът.
От времето на Хил насам изследователи на богатите посочват и други качества, на хората, които правят милиони като намирането на време за четене и събирането с хора, които са постигнали успех.