Примерът на Гърция дава да се разбере, че „единна Европа” повече не съществува в колективното съзнание на нейните граждани, а призивите на СИРИЗА към „общите европейски ценности” са просто наивни, тъй като това е празно реторично говорене, счита колумнистът на The Guardian ирландският писател и политически коментатор Финтън О'Тул.Авторът обръща внимание, че основни европейски принципи загубиха своето значение. Така понятието демокрация противоречи на откритото прокарване на идеята за „смяна на режима” от европейските лидери.

Според мнението на публициста, корените на кризата на еврозоната са свързани с изначалната идея за създаване на „единна Европа”, основана на резултатите от Втората световна война, в частност на сдържане на Германия.

Анализаторът цитира думи на Хелмут Шмидт, че ако Германия се увлече в ролята на политически лидер, то ще срещне съпротива от страна на „периферията” и последствията могат да бъдат разрушителни. Поведението на германския финансов министър свидетелства, че Германия се кани да „бие” Гърция, докато тя стане „по-германска”.

Според О`Тул, Европа заменила изначалното единство с двойни стандарти и модела „един размер подхожда за всички”, без дори да допусне мисълта за изменение на формулата за излизане от кризата”: твърди икономии плюс помощ от банките плюс приватизация и отмяна на социалната и трудовата защита.

При това не съвпадат мненията за излизане от кризата на страните-кредиторки и страните, получаващи помощи: едните считат, че работят усърдно, докато „периферията” живее за тяхна сметка, другите пък са убедени, че усърдно работят, за да хранят чуждите банки.