Ако до петък, 10-ти юли, не се състои втори официален кръг от преговори, на който да се разгледа основно и единствено състоянието на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", представителите на СФСМВР ще напуснат преговорите и ще бъдат готови да ги възобновят по този повод и по тази тема.

Това каза Валентин Попов, председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), предаде репортер на БГНЕС.

Представителите на най-голямата синдикална организация в МВР протестират от 12 юни и дори направиха палатков лагер пред парламента. Те веднъж вече поискаха оставката на ръководството на МВР, но след проведени преговори, исканията бяха оттеглени, освен това за оставка на шефа на пожарната главен комисар Николай Николов.

Ако до петък нямаме този втори кръг преговори, отново ще станат актуални исканията за оставки, извън тази на директора на ГДПБЗН и второ няма да ни остава вече нищо друго, освен да се обърнем пряко към министър-председателя Борисов и да очакваме проблемите да бъдат решени с негова намеса, каза днес Попов. Заедно с това на 25 юли в София ще бъде организиран митинг, а дали той ще е протестен или митинг-концерт, зависи от това какво ще се случи до тогава.

За момента все още нямат очаквания от премиера, но ако се стигне до там, Валентин Попов обеща на репортерите да са сигурни, че "ще кажем много ясно какво очакваме от него". "Ако следващия петък ние заявим, че напускаме преговорите ще очаквам от него да седне той на масата за преговори", каза Попов.

Валентин Попов подчерта, че не са спирали протеста от 12 юни до момента и ще продължи. СФСМВР даде брифинг, на който раздадоха копия от документи на кореспонденцията им с МВР и такива свързани с дейността на пожарната. Сред тях и такъв, с който конкретизират искането за оставка на директора на пожарната главен комисар Николай Николов. Те представиха и детайлна информация за проблемите, по които министър Бъчварова подвела, според тях, народните представители от 43-тото Народно събрание при провеждане на парламентарния контрол на 3 юли 2015 г.

Днес Попов не се съгласи, че е извършена административна реформа. Намалени били свободни щатове и не за административни служители, а за пожарникари, полицаи и спасители в резултат на това се предполага в много скоро време броят на групите спасителна дейност да бъдат редуцирани и вместо 32 групи да има 8 отряда. За заявеното започнало раздаване на униформи, те заявиха, че никой от членовете им, които са над 6 500 служители, досега не се е похвалил с това. Казаха, че Главна дирекция ПБЗН е загубила съдебни дела, водени от служители срещу нея за неизплатен извънреден труд или за отмяна на неправомерно наложени наказания за три години до 2014 г. на стойност 525 хил. лв.