Какво ще стане с Гърция след днешния референдум? Как ще реагират нейните партньори и кредитори? Смяна на правителството или статукво, подновяване на преговорите или излизане от еврозоната...Ето възможните сценарии пред Атина, обобщени от АФП, според това дали повечето избиратели ще гласуват с "Не" или с "Да".

Сценарият с "Да"

За правителството, ръководено от радикалната левица СИРИЗА, което отхвърли предложенията на кредиторите, този сценарий ще означава неодобрение за него. Ще доведе ли това до падането му? Министърът на финансите Янис Варуфакис още отсега предупреди, че ще подаде оставка. Колкото до премиера Ципрас, той остави съмнението да витае.

Ако Ципрас падне, пред Гърция има две възможности. Първата: да се сформира правителство на националното единство въз

основа на сегашния парламент. Това е сложен сценарий заради разногласията между партиите от опозицията, които не разполагат с мнозинство, и СИРИЗА.

При неуспех Гърция ще трябва да отиде на предсрочни избори. Те обаче не може да се организират преди 30 дни. А нищо не говори, че Гърция няма да се върне на изходната позиция, смята Хенрик Ендерлайн от института Жак Делор, според когото Ципрас може отново да спечели.

За страната, която не разполага със свежи пари и от понеделник е подложена на контрола на капиталите, този период на несигурност ще е труден за управление. Атина не плати в края на юни 1,5 милиарда евро на Международния валутен фонд. На 20 юли тя ще трябва да погаси друг дълг от 3,5 милиарда евро към Европейската централна банка.

Дори и ако положителният вот надделее, това няма да е спасение за Гърция, казва Анес Бенаси-Кере от Парижката школа по икономика.

Досега ЕЦБ осигуряваше оцеляването на гръцката икономика, отпускайки спешни заеми (механизма ELA) на гръцките банки. Но ако Атина банкрутира на 20 юли, ще й е трудно да се придържа към тази позиция, особено след като дотогава не бъде подписано споразумение с кредиторите.

Ситуацията е извънредна. Ала времето на политиката не е времето на икономиката, подчертава Оливие Пасе, икономист от центъра Xerfi за отраслови икономически изследвания.

Изработването на окончателно споразумение, което ще трябва да бъде ратифицирано от редица европейски парламенти, може да отнеме няколко седмици. Още повече че парламентарната ваканция някъде е почнала. Ако Еврогрупата се събере, германският Бундестаг ще трябва да бъде извикан, за да даде мандат за преговори на правителството.

Междувременно ще трябва да се намерят технически решения, за да се даде възможност на Атина да се разплати или да отложи плащанията си, смята Оливие Пасе. Това е задължително, за да се "поддържа над водата" икономиката на Гърция, където според него има опасност контролът на капиталите да бъде продължен.

Сценарият с "Не"

Според много наблюдатели евентуална победа на отрицателния вот би предизвикала "скок в неизвестното" и заедно с това възможна икономическа буря за Гърция, чийто мащаб и изход ще зависят от поведението на европейските партньори на Атина.

При "Не" положението ще е по-сложно, обобщава Оливие Пасе. Ципрас ще получи подкрепа, следователно политическата криза в Гърция ще бъде смекчена. Но на ниво Еврогрупа ще е извънредно трудно ситуацията да се овладее.

Ще приемат ли партньорите на Атина подновяване на преговорите? Жан-Клод Юнкер като че ли го изключва, защото приема че "Не" означава отхвърляне на Европа. Ципрас обаче изглежда уверен: такъв резултат според него ще упражни силен натиск за постигане на по-добро споразумение.

Ако преговорите бъдат напълно прекъснати, ЕЦБ трудно би могла да продължи да захранва гръцките банки със свежи пари. А останали на сухо, тях ги очаква фалит.

За да се опита да ги рекапитализира, правителството би могло да създаде ликвидности с "паралелна" валута, т.нар. IOU (I Owe You): Признаване на задължения, които след като бъдат пуснати в обръщение, ще се разпространят в частния сектор.

Но тези временни книжа много бързо може да се обезценят Тогава страната ще изпадне в галопираща инфлация. Притежателите на спестявания ще загубят парите си. А фактически излязлата от Еврозоната Гърция ще затъне в хаос.

Ще оставят ли европейците страната да потъне, без да реагират? Според Вивиен Пертюзо, изследовател във Френския институт за международни отношения (Ifri), тази хипотеза е малко вероятна заради политическия и икономическия риск за цялата еврозона.

В този случай може да се очертае един друг сценарий, при който Атина и кредиторите й ще загърбят разногласията си и ще потърсят терен за разбирателство. Независимо от резултата от референдума, в понеделник ще има споразумение, напълно и абсолютно съм убеден, увери Варуфакис в събота.

В този случай европейците ще трябва да постигнат съгласие по онова, по което приемат да преговарят, което няма да е просто, предупреждава Пертюзо. Тази несигурна ситуация може да удължи още повече периода на турболентност за Гърция.