Въпреки че основна препоръка на експертите е да не си правим татуировка през летния сезон, някои не могат да се сдържат и дават воля на импулсите си.

Независимо дали сте от тях или не, трябва да имате предвид, че подобна манипулация изисква специални грижи преди, по време и след извършването ѝ.

Красивата ви татуировка със сигурност ще е идеалният завършек на вашата индивидуалност и е често избиран начин да изразим себе си, но за да запазим нейния съвършен вид, трябва да съобразим и да променим за известно време навиците и рутините си, свързани с красотата.

Представяме ви няколко основни съвета, които да имате предвид и с които да защитите чувствителната зона.

Повечето от тях е добре да спазвате и след като мине периодът на зарастване на кожата.

1. Покривайте

Татуировката, също като отворена рана, има нужда от време да заздравее. Покриването на рисунката върху тялото с дишаща превръзка защитава от евентуални инфекции или проблеми както самата нея, така и кожата в близост. Добре е постоянно да сменяте превръзката, за да не се създаде среда, благоприятна за различни бактерии.

2. Следете

Важен момент след направата на татуировка е да следите за евентуална поява на инфекции. Симптоми като зачервяване, парене, подуване и сълзене никога не са добър знак. Консултирайте се задължително с лекар, ако който и да е от тези признаци се появи. И най-незначителната и на пръв поглед безвредна промяна може да е индикатор за сериозни проблеми. Може да се наложи да се справяте с кръвни инфекции и дори пневмония. Нежно почиствайте зоната с щадящ антибактериален сапун и измивайте с топла вода. Подсушете с мека кърпа или хартия и след това нанесете антибактериален крем.

3. Хидратирайте

Ако забележите белене или отделяне на кожа около татуировката, най-добре поставете съвсем тънък слой лосион за тяло. Много важно е да не се опитвате сами да обелите кожата. Експертите съветват да се спрете на продукти, които са изработени на водна основа, защото в противен случай може да стартирате процес на избледняване на цветовете на татуировката.

4. Внимавайте с водата

Няма проблеми да се изкъпете още в същия ден, в който сте си направили татуировка, ако се погрижите за пълното ѝ покриване. Абсолютно забранено е да влизате в басейн, хидромасажна вана или джакузи. Потапянето и изобщо достигането на вода до самата рисунка трябва да се избягва за поне две седмици.

5. Защита

Дори и след като мине периодът на зарастване, задължително трябва да предпазвате татуировката с правилни продукти. Независимо дали сте на море или просто излагате рисунката на слънце, нанесете слънцезащитен крем с най-малко 30 SPF защитен фактор. Добре е да повтаряте процедурата през 1-2 часа или след измиване.