Семейство мюсюлмани от лондонското предградие Лутън, изчезнало след почивка в Бангладеш, се появи отново на бял свят в сърцето на терористичната групировка „ислямска държава” и призова всичките вярващи да последват примера им и да се присъединят към ислямистите.През април британското семейство от 12 души, включително и три деца, са отпътували на почивка в Бангладеш, от където месец по-късно отлетели за Турция, а от 17 май престанало да отговаря на позвъняванията на приятели и роднини. Тогава полицията на Великобритания предположи, че британските мюсюлмани може да са се присъедини към „Ислямска държава”. Сега тази версия се потвърди. 

Терористите от „Ислямска държава” са изпратили на 4 юли на Би Би Си снимки на изчезналото семейство и обръщението им към онези, които се притесняват за съдбата им. Присъединилите се към ислямистите британци твърдят, че „са пристигнали в земята на Аллах, свободна от корупция, гнет и закони, измислени от хората”. По думите им, сега те се намират в „сигурност, по-голяма от всякога”. 

В своето обръщение те също призовават всичките мюсюлмани да последват примера им и да „се отправят към своята държава, под власт на своя халиф, която ще придаде смисъл на живота им и на онова, което ще последва след него”. 

По данни на британските власти, през последните месеци към „Ислямска държава” са се присъединили най-малко 700 британци.