Гърция е в криза и ефектите се усещат в цяла Европа. Британските туристи са изправени пред дълги опашки пред банкомати и се съобщава за болници, които са свършили лекарствата. Дори и да нямате намерение да пътувате до Гърция, кризата все пак може да повлияе на вашите финанси - възможно е дори положително.Ето отговорите на някои ключови въпроси. 

Ще работят ли банкоматите? Колко ще може да се тегли от тях?

Банкоматите все още работят в цяла Гърция и туристите не са ограничени до €60 дневен лимит, наложен на местните жители. Въпреки това, много банкомати на континенталната част и гръцките острови остават без пари в резултат на голямото търсене. Банките зареждат автоматите, но това отнема време за транспортиране на парите в брой до отдалечените райони, така че някои банкомати могат да останат празни в продължение на няколко дни.

Ще мога ли да платя с кредитна карта?

Картовата мрежа в Гърция все функционира безпроблемно и карти се приемат от големите търговски вериги и хотелските вериги. Но много по-малки магазини, ресторанти и туроператори настояват за плащания в брой, с които да помогнат за стимулирането на паричния им поток. Министерството на външните работи е предупредило пътуващите до Гърция за възможността банковите услуги - включително обработка на кредитни карти - да бъдат ограничени в кратък срок.

Колко пари в брой трябва да взема със себе си? Биха ли били пътническите чекове или предплатените карти добра идея?

Разумно е за туристите да вземат толкова пари в брой, колкото смятат, че могат да носят със себе си без да се притесняват. Министерството на външните работи съветва пътуващи да вземат достатъчно евро в брой за покриване на продължителността на престоя им, евентуални извънредни ситуации, непредвидени обстоятелства и неочаквани забавяния. Понастоящем няма ограничения за изнасяне на непохарчени евро от Гърция след края на престоя.

Пътнически чекове могат да бъдат трудни за осребряване, защото банкови клонове ще са затворени поне до 6 юли и търговските обекти може да отказват да ги приемат. Предплатени карти са все още се приемат, но, тъй като те работят в същата мрежа като дебитни и кредитни карти, те могат да спрат да работят в кратък срок.

Опасно ли е да плащам за нещо, преди да отпътувам?

Може би е добра идея да си направите резервация и да платите за полетите и настаняването директно във вашата авиокомпания или хотел с помощта на кредитна карта, преди да отпътувате. По този начин вие ще бъдете защитени съгласно раздел 75 от Закона за потребителския кредит, което означава, че ако нещо се обърка, ще може да получите обратно парите от вашия доставчик на картови услуги на стойност над £ 100. Ако резервирате чрез трето лице, като туристически агент, или използвате дебитна карта, за да платите, е малко вероятно да се прилага тази защита.

Трябва ли да се избягват гръцките евро?

Всички евробанкноти имат буква и 11-цифрено число, което показва коя страна ги е издала.Буквата "Y" означава, че еврото е гръцко. Но всички евро са покрити от Европейската централна банка, и според нея, всяка банкнота е със една и съща стойност, независимо от страната на издаване. 

Отивам на почивка в Гърция - трябва ли да избягвам гръцки евро? Ако драхмата се върне, мога ли все още да харчат евро?

Дори ако Гърция се върне към старата си валута, евро и други валути, като например лири стерлинги и щатски долара вероятно ще бъдат широко приети в продължение на много месеци. 

Ще бъда ли в състояние да получи медицинска помощ, ако аз се разболея или претърпят злополука?

Кризата не трябва да повлияе на способността на пътниците да получават медицинско лечение. Не е имало съобщения за болници, които да връщат туристи.

Ще трябва ли да се плаща на лекарите в брой? Ще покрие ли пътническата ми застраховка медицинските разходи?

Ако имате нужда от амбулаторно лечение може да се наложи да плащат сметките си, които струват няколкостотин лири, а след това да си поискате обратно парите от застрахователя. Holidaysafe.co.uk съветва клиентите си да плащат сметките по-малки от £500 сами и да си върнат парите след края на лечението. 

Въпреки това, ако болниците изискват плащания в брой от над £ 500 или плащания преди лечението, трябва да се свържете с вашия застраховател възможно най-скоро, за да се установи връзка с лекарите и да се оправят сметките директно.

Ще важи ли моята застраховка, ако има социално недоволство?

Граждански размирици се покриват, ако сте закупили опция за "прекъсване на пътуването". Това осигурява покритие за забавено заминаването, прекъсване на почивката, изпуснат полет и престоя в случай на граждански вълнения.

Ще покрие ли пътническата ми застраховка откраднати пари в брой?

Да, въпреки че ще има таван. Тези ограничения са свързани с нивото на избрания от клиента пакет. 

Ще работи ли в чужбина моя мобилен телефон?

Да, най-големите доставчици, които попитахме (включително EE, Vodafone) заявиха, че британски мобилни телефони ще работят в чужбина, както обикновено.

Трябва ли да се мисли за закупуване на евтин гръцки имот?

Стойността на имотите в Гърция са паднали с около 40% от началото на финансовата криза, сочат данни на Централната банка на Гърция. Но в някои други държави от еврозоната са отчетени по-големи спадове, например 50% в Ирландия. Купуването на недвижими активи в страна, затънала в криза, е стратегия с висок риск - бихте могли да намерите своя гръцки дом оценен не след дълго в драхми, а правителството може да се изкуши да повиши данъците на имотите.

Трябва ли да си купувате гръцки акции?

Фондовата борса в Атина е паднала много по-драматично, отколкото гръцка собственост - с повече от 90% от началото на финансовата криза. Ако бъде постигнато споразумение между Гърция и нейните кредитори пазарът може да отчете скок. Въпреки, че е трудно да се купуват в момента, защото на Атинската фондова борса, както гръцките банки, е затворена. Изобретателните инвеститори са принудени да се обръщат към други платформи за борсова търговия 

Ще засегне ли кризата лихвените проценти във Великобритания?

Ако масовият гръцки фалит причини заразяване и паниката се разрасне, това може да доведе до повторение на кредитната криза и финансовата криза от 2007 г. до 2009 г. В този сценарий, лихвените проценти на едро биха скочили, а това би означавало по-високи проценти по новите ипотеки, и дори ще се увеличи натиска върху банките да увеличат стандартните ставки.

Въпреки това, ако гръцката криза е достатъчна, за да разтърси пазарите, но без да доведе до екстремно разпространяване, това би могло да намали доходността по британските държавни облигации - и следователно лихвите и по ипотеките.