Гърция гласува днес дали да приеме по-строги икономии в замяна на международната помощ на съдбовен референдум , който най-вероятно ще определи дали страната ще напусне еврозоната след седем години на икономическа болка. На фона на спрените банки и заплахите за финансов апокалипсис, резултатите от вота са твърде трудни за прогнозиране и може да не доведат до ясен мандат за преговори, който кредиторите на Атина очакват.Гърците са разделени по въпроса дали да се приеме предложението на кредиторите, което премиерът Алексис Ципрас нарече "унижение" и призова хората да го отхвърлят. Инвеститорите и европейските политици казват, че отхвърлянето ще постави Гърция на пътя към излизането от еврозоната, дестабилизиране на глобалната икономика и финансовите пазари. "В неделя ние всички трябва да изпратим послание на демокрация и достойнство на света", каза Ципрас пред десетки хиляди гърци, участвали в демонстрация в подкрепа на отрицателния вот преди предизборната кампания да приключи.

Гласуването дали да приемат повече данъци и да се орежат пенсиите би довело до разногласия във всеки народ, дори и в най-добрите времена. А в Гърция, изборът трябва да бъде направен от едни ядосани и изтощени граждани, които, след пет години на сурови икономии, се изправиха и пред седмица на контрол върху капитала, наложен, за да се предотврати колапса на финансовата система на страната. 

Пенсионерите, обсадили банките, за да си вземат пенсиите, но останали с празни ръце и със сълзи на очите, се превърнаха в символ на драматичния упадък на нацията през последните десет години. Преди единадесет години, в ранните сутрешни часове на 5 юли 2004 г., гърците излязоха по улиците, обединени в чест на победата на страната им на Европейското по футбол. Днес Гърция е разделена и уплашена, което не се е случвало почти никога.  "Има атмосфера на страх. Просто се чувства”, споделя Сарафиянос Гиоргос, 60-годишен учител в Атина, който казва, че ще гласува в подкрепа на предложенията на кредиторите.

Избирателните секции отварят в 07:00 часа сутринта местно време и ще затворят в 19:00. Близо 10 милиона гърци ще имат право на глас. Първите официални прогнози се очакват в 21:00 часа. Четири проучвания на общественото мнение, публикувани в петък, показаха незначителна преднина за тези, които ще гласуват с „да”. Пето даде победата на гласовете с "не". Всички обаче са в рамките на допустимата грешка.

Разтревожените гърци, които ще гласуват с „Да” са на мнение, че на Гърция е била представена несправедлива сделка, но възможността за срив на банките и връщане на старата драхма е по-лошо. Тези, които обещават да гласуват с „не” на повишаването на данъците и орязването на пенсиите в замяна на повече заеми, са на мнение, че Гърция не може да си позволи повече строги икономии, които са оставили един на всеки четирима без работа. Те са съгласни с Ципрас, че Европа „изнудва” Гърция. „Като гъркиня, аз съм смутена от онези, които ще гласуват с „Да” заради страха от изоставяне на еврото. Те искат да приемем безкрайно робство. Аз съм обидена", казва Тенекиду Ермони, 54-годишна учителка.

Кошмарен резултат 

Гърците са застрашени от по-голяма финансова и политическа нестабилност в следващите дни и седмици. "Още повече ранната оставка на Алексис Ципрас е по-вероятна, отколкото Grexit ", пише Волфганг Пиколи от Teneo Intelligence. „Независимо от резултата в неделя, значителните нива на политическата нестабилност ще останат”, добавя той. 

Финансовият министър Янис Варуфакис обеща в навечерието на гласуването, че европейските кредитори веднага ще трябва да предоставят на Атина по-добри условия, включително масивно отписване на дълга и по-малко строги икономии, ако те са гласували с "не". Министри и длъжностни лица от ЕС предупредиха, че обещанието му е жестока илюзия.

Ако гърците гласуват „Да” за спасителния план, Ципрас и Варуфакис се очаква да подадат оставка – това на свой ред ще даде началото на нова глава на неопределеност, докато политическите партии се опитват да съставят ново правителство на националното единство, което да преговаря с кредиторите, докато не бъдат произведени нови избори.

Европейските кредитори заявиха, че положителният вот ще възкреси надеждите за помощ за Гърция. Но контрола върху капитала, както и отказа за изплащане на дълга към МВФ от миналата седмица, ще навредят на икономическите позиции на Гърция и кредитоспособността й, така че новият спасителен пакет вероятно ще доведе дори до по-строги условия от тези, които бяха предложени миналата седмица. Ако гърците гласуват „Не”, това ще донесе още по-голяма несигурност, както и перспективата за внезапен финансов колапс.

Европейските политици открито предупредиха, че такъв изход от вота ще се разглежда като отказ от преговорите с кредиторите и в крайна сметка от еврото, оставяйки Гърция да се грижат сами за себе си без никаква реална перспектива за средствата, с които да избегне фалита.

Много ще зависи от Европейската централна банка, която ще разглежда в понеделник сутринта политиката си относно спешната ликвидност, на която гръцките кредитори разчитат. ЕЦБ може да вземе решение да замрази ликвидността или да я спре напълно, ако гърците гласуват с „не”, или ако Атина впоследствие не изкупи обратно облигации на ЕЦБ на 20 юли.

Налице са опасения, че неубедителният резултат от референдума може да внесе допълнително объркване и, евентуално, да доведе до бурни протести, отколкото да изпрати ясен сигнал за гръцките намерения. "Кошмарният резултат ще бъде 51-49 на сто и в двете посоки", казва високопоставен германски представител. "Шансовете за това не са незначителни”, добавя той.