Мистериите и парадоксите около смъртта на аксаковския бизнесмен Борислав Енев, чиито лице буквално беше отнесено след изстрел на 7 ноември 2012 година, не спират да се роят. 2 години и 7 месеца след кървавата му екзекуция изскачат все нови и нови въпросителни, като се стигнало дори дотам, че се оспорва и… смъртта му, научи съобщава „ШОУ“.Енев, след чието убийство „ШОУ” разкри, че е бил „баджанак” с не кого да е, ами с Тодор Славков, както и с брата на петролния бос Денис Ершов, бе брутално ликвидиран на улица „Марциана“ в Аксаково от неясен и до момента килър. Преди да го застигне куршума, той добре си поживял – радвал се на пари и жени, и действал с широк замах, като дори се самозабравил и прецакал немалко хора. В „розовия период“ на живота си, Енев се насладил и на краткотрайна любовна афера с една от най-фамозните и красиви варненки - носителката на титлите „Мисис България Уърлд Бюти 2007”, “Кралица на кралиците Интерконтинентал” Екатерина Тонева, която по неведоми пътища „сродила” него с другите двама ВИП мъжаги – Ершов и Малък Тошко. Връзката на Борислав с нея била мимолетна и всеки тръгнал по своя път. Този на Енев приключил на пода във всекидневната му, където го намерили след купища стъкла, обезобразен и бездиханен...

Само ден след касапницата на улица „Марциана“ 14 като извършител на зверството разследващите и прокуратурата посочиха племенника на Енев – Димо Стоянов. След 1 година и близо 4 месеца зад решетките, дълги и обтегнати съдебни заседания, липсата на каквито и да било преки и наличието на рехави и противоречиви косвени доказателства, доведоха до една очаквана оправдателна присъда за Димо. Тя бе произнесена от Окръжния съд във Варна на 27 февруари 2014 година, а след това и потвърдена от Апелативния съд в морската столица. 

Тотално фиаско обвинителната теза претърпя само преди дни. Върховният касационен съд прие аргументите и съображенията на предходните две съдебни инстанции и на практика оневини напълно Стоянов. Като краен резултат се оказа, че на практика за разследващите органи е налице едно разкрито убийство, за прокуратурата – има ясен обвиняем за извършителството, но пък за съда е категорично, че изправеният на подсъдимата скамейка не е убиецът?! И така, казусът с убийството на Борислав Енев отиде в архивите - 
затворена страница, която обаче скри след себе си доста мътилка и кал

Нито стана ясно кой всъщност е дръпнал спусъка, нито пък какъв е мотивът му да ликвидира Енев. „Ама то точно това целяха от самото начало! Хванаха ме мене, защото им бях най-удобен, никой не дойде да ме разпита като хората и накрая ме изправиха на съд. Там видяхте какво се случи – оправдаха ме и на трите инстанции!“, обяснява пред „ШОУ“ доскорошният подсъдим за убийството на вуйчо си. 

И за него, и за повечето хора от обкръжението на Енев, схемата е била добре замислена – за пред обществото да има виновник, независимо как ще приключи процесът срещу него, тъй като в масивите убийството се води вече разкрито. „Според мен изобщо не тръгнаха да го разследват както трябва. Не знам защо… Може би защото някой не е искал да се стигне дотам, докъде трябва...“, уклончиво коментира пред наш репортер Димо. Още по време на съдебните заседания стана ясно, че вуйчо му е имал вземане-даване с не един или двама бизнеспартньори, а също така, че е разхвърлял дейността си в поне четири държави. Съмнителни руски капитали, мераци за строителство в Гана, подозрителни съдружници, ипотекиран апартамент, проиграни пари на хазарт, редица далавери и борчове – всичко това се въртеше по делото за убийството на Енев. Не станаха ясни нито всичките му вложения, нито игрите с ортаците му, нито пък какво на практика притежава. На заседанието на Апелативния съд през ноември миналата година обаче, когато се разгледа протестът на прокуратурата срещу оправдателната присъда на Стоянов, стана ясно едно – това, че 

има хора, които изобщо не са съгласни, че той е мъртъв!?!

За парадоксалните твърдения се разбира, след като варненският адвокат Йордан Дяков се изправя пред съда и показва протоколи от две общи събрания на търговско дружество, в което съдружници са Борислав Енев и израелският гражданин Ноам Айзенберг. Според документа, ликвидираният на 7 ноември 2012 година аксаковски бизнесмен е положил своя подпис под двата протокола от общи събрания на фирмата „Б.Н.С. БГ“ ООД, съответно на датите 1 март 2013 година и 1 март 2014 година. 

„Показах на прокурора в залата документите, но мисля, че въобще не реагира. А на практика с тези протоколи се оспорва смъртта на Борислав Енев, както и валидността на издадения смъртен акт!“, обяснява пред наш репортер адвокат Дяков. За съществуването на въпросните документи, които според него са фалшификат, става ясно по време на гражданско дело, започнало след смъртта на Енев. Зад гърба си, освен редица активи и имоти, в това число в Гана и Испания, той оставя и сираче – момиченце, родено от бившата му съпруга Дарина. 

„Станах пълномощник на това дете, тъй като близките ме помолиха. Нямаха никаква финансова възможност да плащат и за това не съм им взел една стотинка. То се явява единствена наследница на Борислав Енев и искахме да видим какво й е оставил баща й“, обяснява Йордан Дяков. И добавя, че въпросното гражданско дело е заведено от неформален партньор на Енев – Борислав Щерев, с когото работили заедно. Двамата смятали да строят жилищни кооперации в столицата на Гана - Акра, където имали голям парцел, научи „ШОУ“ още по време на съдебното заседание в Окръжния съд по делото за убийството на Енев. Липсвало им обаче финансиране и затова потърсили помощ от двама познати на Енев - Жоро Любенов и Ивайло Василев. „Борислав ми докара тия двама юнаци, с които сключихме договор за консултантски услуги. Те казаха, че имат хора в Москва, които могат да осигурят финансирането на проекта. 

Накрая обаче ни измамиха”,

заяви тогава пред съда Щерев. Консултантите им уговорили пътуване до Москва и среща с руските финансисти, като всички разходи били поети от двамата Бориславовци. Идеята била там първо да регистрират английска компания, за да могат да осъществяват търговска дейност в Гана. Направили го, като Любенов тайно се писал за единствен управител на фирмата. Оттам-насетне руснаците от дружеството „Капитал”, по думите на Жоро Любенов, трябвало да сключат договор с финансиране. Схемата обаче не се получила, но пък въпросните консултанти взели от Енев и Щерев общо 53 000 евро за осъществяване на инвестицията в Гана. Те обаче предвидливо били накарани от Енев и Щерев да подпишат договор с клауза, с която ги задължава да върнат всички усвоени до момента пари, в случай, че по тяхна вина не се финализира финансирането на инвестицията в Гана. Така се стигнало до гражданското дело, заведено от Щерев, който пък се представлява от небезизвестния адвокат от столичната колегия – Иван Кръстев. Тъй като по закон нямало как само те да го заведат, понеже присъства и името на Борислав Енев, се свързали с Дяков. „Обадиха ми се, защото дъщеричката на убития е негова наследница, а аз я представлявам. И на самият процес в Окръжен съд-Варна адвокатите на ответниците извадиха тези протоколи. Казаха ми, че, едва ли не, не съм процесуално легитимиран да участвам в процеса, защото баща й бил жив! Или поне по документи! Казаха ми, че няма какво да правя в процеса…“, обяснява Дяков. Според него се касае за 

явна машинация и фалшификация 

на протоколите от общото събрание на фирмата, която е със седалище във Варна и има разностранна дейност – основно свързана с консултантски услуги и недвижими имоти. 

Адвокат Кръстев е на същото мнение – че е налице явна манипулация. „Феноменални протоколи! Той, човекът, умрял, а те ми написали протокол, че се подписва под нещо си, една, че и две години след смъртта си! Просто без коментар!“, обяснява пред наш репортер юристът. Това обаче веднага събудило съмнение и някои хора започнали да връщат лентата назад. „Започнаха се едни изказвания – че нямало разпознаване на тялото и т.н., което за мен е несериозно“, коментира Дяков. 

Според Димо Стоянов обаче, действително това е така и за него е странно. „Майка ми, която е сестра на Борко, моят вуйчо, също каза, че никой не ги е викал да разпознаят тялото“, разкрива той. И подмята, че едва ли не може да се окаже така,

че е бил съден за убийството на жив човек

Докато тук по-скоро казус надали може да има, то е интересно къде са отишли всички имоти и активи на Енев. Според запознати, приживе той е прехвърлил на трети лица всичко, тъй като се притеснявал, че към него могат да имат претенции хора, които е ощетил и на които дължи пари. „Вуйчо ми имаше клиника в Испания, имоти в Гана, къща в Гръцката махала във Варна, както и вила на Траката. Нищо от това обаче не е на негово име. Даже вилата сега я продават за 200 000 евро“, разкрива още пред „ШОУ“ племенникът му Димо Стоянов. Той споделя, че приживе вуйчо му започнал да си иска част от активите, които прехвърли на аксаковски големец, известен в целия град и близък по няколко линии до управата на квартала. „Само дето обаче нищо не му върнаха. Имотите му бяха прехвърлени на различни подставени лица и така си и останаха“, разкрива Димо. 

Той самият не е в особено добри отношения с родата на щерката на Енев, която се бори да получи нещо от наследството. „Те използват детето като касичка. При мен и във фирмата няма нищо на вуйчо ми, той всичко изкара. Имам само три имота, които са мои. Аз детето няма да го оставя, но няма и да позволя да го ползват за користни цели!“, обяснява Стоянов. Според адвокат Дяков пък, шансът малката да получи нещо от имането на убития си баща е нищожен. „Нищо няма да получи, защото той действително няма нищо на свое име. Ако от това дело, което водим с колегата Кръстев, успее да вземе някаква сума – това ще е“, коментира той. 

„ШОУ“ се свърза и с майката на бившата жена на Енев, чиято дъщеря в момента живее в Дания. „Какво да ви кажа… Ние стоим настрана. Адвокатите каквото направят… Ние се притесняваме да се месим…“, казва Анка и не скрива, че се страхуват да ровят в делата на бившия й зет. Според Димо пък, бившата жена на вуйчо му при всички положения все ще се оправи, защото била любовница на екссъдружник на Енев. „Този датчанин – Крис, с когото купуваха земя в Гана, тя е с него. Даже тя беше човекът, който ги запозна двамата“, обяснява той и споделя предположението си, че Дарина е наясно с всички инвестиции в Гана.