След като през уикенда изтече море от /мръсна/ информация около убийството на легионера Николай Чивиев, „ШОУ” за пореден път пи вода от извора. При толкова свидетели и очевидци на предисторията и следисторията на нашумялата екзекуция се оказа, че нито едно от обясненията по случая - на Росин Недин - адвокат на заподозрения убиец Емил Чачев-Ембака, на шефа на Благоевградското МВР Христо Разсолков и на когото и да било досега нямат нищо общо с истината. Или поне с пълната истина. А тя е следната:Ембака наистина преминава като тайфун през две поредни заграждения, преди Ники Легионера - контрольор на строящия се участък, да му покаже стоп палка. Това е истинската формулировка на статута на покойника във фирма „Агромах”. Санданският екшън герой слаломира и покрай него, но бившият елитен боец от френския чуждестранен легион се качва на собствената си кола /собствената си, а не служебна – нещо, което досега никой не е установил или поне не е признал и казал, кой знае защо – б.а./, и за нула време настига нарушителя. Какво се случва след това? Ако наистина има куп свидетели на убийството, то цялата истина и тук е скрита, прикрита или манипулирана на каквото и да е ниво. 

А тя според нашите брилянтни източници е следната: Ники наистина засича автомобила на Ембака. Без сблъсък. Двете коли спират. Легионера изскача пръв, но не тръгва към Емил Чачев, а се заема да „наказва” колата, на първо време - само капака й. Междувременно се заформя меле между Ембака и... Ботьо!? Това е другият участник в екшъна. Ботьо е бивш полицай и също служител на фирма „Агромах”. Ники Легионера вижда, че битката е неравна, зарязва колата на Ембака и се втурва да спасява колегата си. Парадоксът е, че в продължението на мелето двама на един в полза на хората на „Агромах” печената кримка Емил Чачев успява да грабне камък от земята и да пръсне черепа на Николай Чивиев. Искал или не да се случи точно това. Така или иначе Легионера се просва облян в кръв. 

В този момент сякаш всички изтрезняват

Ембака наистина започва да се опитва да оказва първа помощ на жертвата си. Пръска го с вода. Прави опит да извади езика му навън. Едва тогава пристига наистина служебната кола на фирмата. Чачев помага да се настани пострадалият в колата. Качва се и той. Преди това се обръща назад, изстрелва някаква команда неизвестно към кой, но скоро става ясно. 

И така - автомобилът на „Агромах” с агонизиращия Николай и палача му Ембака. Това е факт. Служебната кола на фирмата обаче е последвана от друга, зад чийто волан седи Десислава - жената на кримигероя, а до нея е дъщеря им. Това е може би единствената допирна точка с истината, изплувала във версиите на някои запознати донякъде със случая медии, които твърдят, че към мястото на кървищата изневиделица „изплувала” непозната кола, карана от непозната жена. Факт обаче е, че „втората” кола се оказва тази на жената на Ембака. Къде е отишла непознатата жена, имало ли е изобщо друга кола, не е ясно, но е факт, че жената на кримката пристига с него в Спешния медицински център на Сандански с друг автомобил!? А ако „втората” кола е семейният сеат, още по неясно става как се е озовала обратно с потрошени стъкла на мястото на събитието?!... 

В „Спешна помощ” тялото на Легионера е „разтоварено”, докторът отсича, че „пациентът” е починал буквално преди няколко минути. Тогава Ембака избутва от „втората” кола жена си и дъщеря си, и дава мръсна газ към прословутия парк на курортния град. Там изоставя возилото и започва да тича... Накъде? Никой не знае. 

Междувременно жена му е „превозена” от спешния медицински център към местния полицейски участък за разпит. Няма никакъв арест за 24 часа без разпит, както тръбят „крайно запознати със случая” медии от името на адвокат Недин и от свое име. 

Версията на Десислава 

за трагедията пред ченгетата накратко е следната: „Той ни налетя... счупи ни и предното стъкло, аз бях наведена, но едно от парчетата ме удари по ръцете, мъжът ми е невинен” . След показанията й полицията я освобождава. Тараш в къщата им в село Лешница наистина е имало, но целта е била не да се търси дрога или други компромати за Ембака, а да се намерят фалшифицирани паспорти, приятелски телефони и каквито и да е документи, които биха могли да подскажат накъде е отишъл да се укрива Емил Чачев. 

Така или иначе Ембака и до днес не се е предал, както уж прогнозира добре познаващият го Росин Недин, негов дългогодишен адвокат. 

В интерес на истината нашите източници също потвърдиха, че във всичките си предишни екшъни ъндърграунд босът на Сандански винаги „се е поднасял на тепсия” на ченгетата. Но това не е защото е много смел, а точно обратното – 

Ембака бил страхлив, дори много страхлив 

човек, който не понасял да бъде издирван и преследван. Естествено, и с друга опция, която е действала безотказно досега – местните правораздавателни органи ще го измъкнат сух от поредната каша. Този път обаче Чачев правилно е преценил, че наистина е сгазил сериозно лука и духва далеч от трупа на Легионера, чиито „братя по оръжие” от първия ден се заканиха, че ще има вендета. 
Големият екшън около убийството на Николай Чивиев-Легионера обаче тепърва предстои. Първото странно нещо, което нашите източници констатираха, е необяснимо голямата шумотевица около това чисто криминално /може би на пръв поглед?/ убийство. Възможният отговор в случая дават и самите те. Преди време е започнала разработка на фамозния килър на мафията Красимир Станчев-Легионера. Също бивш боец във френския чуждестранен легион. Покрай него на най-високо ниво се предлага разработка на цялата общност на бившите френски легионери в България. Основанието е, че са засечени посещения на френски гости, посрещани или придружавани от Краси Легионера. Логиката на предлагащите разработката на „легионерската общност” е, че трябва все пак да се провери дали тези свръхобучени супермени не контактуват по някакъв начин с криминалните групировки. Интригата тук е, че 

психопрофилът на екслегионерите 

е доста особен. Те са обучавани години наред да изпълняват специални задачи, при които трябва да си хамелеон, за да оцелееш и да изпълниш специалното задание. Не просто да натискат спусъка. Още при постъпването си в легиона те полагат специална клетва, а след това наистина създават специални съобщества, в които съпричастността един към друг е нещо свещено. И още нещо. Службата в легиона създава след напускането му рефлекса, че външният свят извън него е по правило враждебен, затова мимикрията в него е нещо много важно. Тоест първо правило е да изглеждаш кротък и смирен, както са те обучавали, ако искаш да оцелееш. И легионерите наистина оцеляват. На каква цена, никой не знае. Краси Легионера си е жив и здрави до ден-днешен, а предлаганата разработка от високо ниво навремето е осуетена от... още по-високо ниво. Защо стана така, питат се и до днес нашите източници, участвали в дебатите по проблема. Защо не се реализира предложената оперативната разработка на това специално общество? Ако не по линия на държавната сигурност, то поне по линия на организираната престъпност? Трябваше да се провери навремето това общество на мистериозни легионери, твърдят и днес източниците ни. 

Всъщност факт е, че за Ембака от страна на службите всичко се знае. Той е момче, което е израсло под крилото на бившата кримкa № 1 на Сандански Васил Маникатов. Това е известно. Не е ясно обаче дали кроткият и хрисим Ники Легионера не е бил свързан с Краси Легионера - килър №1 на България за всички времена, на когото приписват екзекуциите на Георги Илиев, Димата Руснака и на почти всички знакови фигури в ъндърграунда. Защото е малко известно, че законспирираните фирми на Краси Легионера до една са регистрирани в Петрич, тоест - на крачка от екзекуцията на Ники Легионера...