Истинската поезия – тази, която е преживяна, която е заредена с истински творчески заряд - може да лекува, може да обогатява човека, може да го зарежда с положителна енергия. Поезията е универсално лекарство за всичко.

Това каза пред БГНЕС поетесата Стефка Попова. Тя се определя като интуитивен художник, при който художествените произведения се раждат винаги в два образа – картина и слово. Затова и книгите й наричат стихосбирки-албуми. Попова до момента е издала шест стихосбирки, а сега подготвя и седма. Тя сама илюстрира написаното. Издава поезията си от 1997 г., но пише от 3-ти клас, когато в Стара Загора съвсем спонтанно пише стихотворение, което учителката й много харесва.

Основен двигател на моето творчество това е мъката и страданието. Смятам, че това е най-мощният двигател в творчеството, много по-мощен от радостта, каза Стефка Попова. Тя призна, че радостта също създава прекрасни творби, но мъката и страданието най-силно са й въздействали и са я подтиквали да търси утеха в творчеството. А иначе темите, по които пише са много и разнообразни. Когато нещо я развълнува, творчеството само се ражда, затова и мисли, че при нея то е самородно и то в два образа като близнаци - слово и картина.

"Днес има прекалено много мъка. Най–вече това безпаричие смазва българина и би трябвало да се намери някакъв изход от това положение. Не може да сме най-бедната страна в ЕС. Особено тежко е положението за пенсионерите – получават много ниски пенсии, които съвсем не съответстват на техните нужди. Това е просто обидно за целия труд, който са вложили през живот си и затова трябва да се помисли и то много сериозно", каза дамата.

Тя е категорична, че поезията и изкуството могат да помогнат на хората, да облекчат мъката им . "Аз смятам, че поетът, творецът, изразявайки чрез творба, било то стихотворение или картина – някак си се освобождава от болката си. И смятам, че всеки, който чете една истинска творба - преживяна, заредена с истински творчески заряд, може да лекува, може да обогатява човека, може да го зарежда с положителен заряд и да го лекува. Така, че аз призовавам всички да четат стихотворения и то истински стихотворения. Защото те са универсално лекарство за всичко, според мен", каза поетесата - художник.

Една от нейните мечти е да има музикално произведение поне по една от творбите й. Според нея творбата й "Да събереш парченцата на огледалото си" може да стане чудесна опера. 

---------------

Стефка Попова е родена през 1951 г. в Чирпан. По призвание е поетеса и художник. През 2010 г. открива собствена художествена галерия САФИНА ДОЙЧ. Автор е на 6 илюстрирани от нея книги: "Жерава от спомени", "Изтръгнат вик", "Нежен полъх", "Лица", "Звезден детектив", "Бисерна мида". Участва със свои стихове в редица книги, сред които "Гласове от Тракия", "Столетие" Стара Загора, "Ориентация". Нейни книга са представяни на международните панаири на книгата във Франкфурт и Лайпциг, Германия.