Туниският държавен глава Беджи Саид Есебси обяви днес извънредно положение. Мярката е свързана с кървавия атентат, при който на 26 юни бяха убити 38 туристи, предимно британци.

Президентът постанови извънредно положение в Тунис и ще направи обръщение към нацията в 17 ч. (16 ч. по Гринуич – 19 ч. бълг. време), гласи съобщението на президентството, цитирано от АФП.

Мярката дава изключителна власт на полицията и на армията.

Извънредното положение бе отменено в Тунис през март 2014 г., след като непрекъснато бе подновявано след януари 2011 г. и бягството на президента Зин ал Абидин Бен Алши по време на бунта, поставил началото на "Арабската пролет". Оттогава страната, която е изправена пред засилване на позициите на джихадисткото движение, отговорно за смъртта на десетки полицаи и военни, преживя два атентата, извършени от Ислямска държава в период от три месеца. В тях загинаха 59 чуждестранни туристи: 21 в музея Бардо в Тунис през март и 38 в хотел на брега на морето в Порт Ел Кантауи на 26 юни.

В интервю по Би Би Си премиерът Хабиб Есид призна, че полицията е действала много мудно по време при атентата в Порт Ел Кантауи, което бе първото официално признание за слабости в системата за сигурност.