На 5 юли родната полиция ще отбележи 136 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

"Всеки ден аз и екипът ми, правим всичко необходимо и възможно, за да отстояваме вашите интереси и да осигурим адекватни условия на труд за всеки служител на МВР", уверява вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в обръщение към служителите на МВР по повод професионалния им празник.

Бъчварова припомня, че МВР е създадено преди 136 години, само няколко месеца, след като с приемането на Търновската конституция е възстановена българската държавност. "Днес, както винаги, ние работим в напрегната и неспокойна обстановка. От нашите усилия зависи справянето с предизвикателства като сериозния миграционен натиск, природните бедствия, битовата и трансграничната престъпност. В същото време ограничените бюджети, поставят на изпитание издръжливостта и мотивацията на всеки от нас", казва Румяна Бъчварова в обръщението си към полицаите. Тук тя уверява, че правят всичко необходимо и възможно да отстояват интересите им и да осигурят адекватни условия на труд за всеки служител на МВР. "Това е така, защото съм убедена, че подходящата работна среда, която заслужавате е преди всичко основа за постигане на добри резултати", се казва в обръщението.

Вицепремиерът посочва, че и всички те - ръководство и служители, са призвани да налагат върховенството на закона, което единствено гарантира стабилността на държавата и реда в обществото. "По смисъла на българското членство в Европейския съюз и НАТО, нашата задача става още по-отговорна и решаваща. Тя вече надхвърля границите на България и се превръща в неизменна част от глобалното усилие за гарантиране на сигурността", казва в обръщението си Румяна Бъчварова. Тя отбелязва и че съзнава, че професията, която са избрали е трудна, съпътствана от рискове и стрес, които много хора не биха поели.

В заключение Бъчварова благодари за усилията, които полагат всеки ден полицаите и желае на служителите и семействата им здраве, благополучие, лични и професионални успехи.

Церемонията по отбелязване на националния празник на МВР ще бъде на 5 юли от 10.00 часа пред Паметника на Незнайния воин, където ще има водосвет на знамената и поднасяне на венци в памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебния дълг. Тържествената проява ще продължи пред храм-паметника "Св.Ал. Невски" с демонстрация на специализираната техника, която е на въоръжение в различните структури на вътрешното министерство.

Следобед същият ден представители на УС на Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) ще дадат брифинг, на който ще бъдат предоставени конкретни документи за извършваните в МВР структурни промени и рискът, който създават за гражданите на Република България. Синдикалната организация обещава да представи "детайлна информация за проблемите, по които Румяна Бъчварова подведе народните представители от 43-тото Народно събрание при провеждане на парламентарния контрол на 3 юли 2015 г. Представителите на УС на СФСМВР ще оповестят начина, по който продължава да се провежда социалният диалог в МВР, както и своето решение за последващи активни протестни действия.

Представителите на най-голямата синдикална организация в МВР протестират от 12 юни и дори направиха палатков лагер пред парламента.