Идеята за почивка е тишина, спокойствие и коктейли на плажа. И е напълно приложима и за семейни двойки с деца, най-вече когато децата са на 19 и са отишли сами на друго море.

Ако за вас тази перспектива е все още далечна, а децата ви могат да отидат сами само до коша с играчки, имаме няколко изпитани съвета за това как да улесните максимално ходенето на почивка с деца и да се върнете доволни и заредени, а не изтощени и изнервени.

Не се претоварвайте

Родителите имат навик да мъкнат всичко, което децата ползват у дома – от гърнето до ваничката за къпане.

Към това прибавяме надуваема лодка, два пояса, топка, резервна топка, кофички и лопатки около 100 бр, книжки, багерче, руса кукла (и тя иска да си играе в пясъка, мамо), храна, вода и памперси за три дни.

Разбира се, родителите искат да са подготвени за всякакви случаи. Но трезвата реалност показва, че чуждите играчки винаги са по-хубави, камиончето за пясък не е толкова интересно колкото пластмасовата чашка от кафето на мама и храната не се изяжда, защото всички искат сладолед.

За да не се чувствате като товарна камила, вземете само наистина най-необходимото.

Една кофичка и една лопатка на дете, две фигурки, вода, плодове и слънцезащитен крем.

Претрупването с вещи и забавления не само товари физически родителите, но и пречи на децата да измислят сами игрите си, развивайки въображението си.

Колкото до битовите аксесоари, децата ни са много приспособими, отколкото ние си мислим. И често „удобствата“, които им създаваме, им пречат да прескочат по-бързо в следващото ниво на развитие. Ако няма гърне, например, и ходенето до тоалетна остане единствената алтернатива, вероятността да се върнете с новопридобито знание от почивката е много голям.

Не ги преуморявайте

Опитвайте се да спазвате и по време на почивката същия режим на хранене и сън, какъвто имате вкъщи. Да, това ще означава ранно ставане, но ще означава и спокоен следобеден сън и заспиване навреме.

В противен случай, ако всичко се обърне на 180 градуса – и яденето, и съня, децата ще се изнервят и почивката на цялото семейство ще се провали.

В началото на деня обяснете на дететокакво ще правите, за да знае то кое след кое следва и да се чувства комфортно, че има установен ред.

Следобедната почивка е абсолютно задължителна, между 2 и 4 нито децата, нито възрастните имат място на плажа.

Създавайте си спомени

Играйте заедно, показвайте на децата си как се прави замък, фигурки от пясък и как като копаеш достатъчно надълбоко в пясъка, може да започне да се събира вода.

Припомнете си собствените си любими детски плажни занимания и ги правете с децата си. Това ще сплоти семейството, вие ще спечелите точки за готин родител, а децата ви ще са истински щастливи.