В края на този месец, на 28 юли, приключва мандата на американския посланик у нас Н.Пр. Марси Рийс.

Посланик Рийс обяви това по време на приема по случай Деня на независимостта, който се състоя преди два дни. А днес, 4 юли, Съединените американски щати отбелязват своя национален празник – Денят на независимостта.

Н.Пр. Марси Рийс е посланик на САЩ в България от 5 септември 2012 г. Тригодишният й мандат е завършек на 37-годишната й кариера в Държавния департамент на САЩ и след неговото приключване тя ще се пенсионира от дипломатическия корпус на САЩ.

От американското посолство съобщават, че посланик Марси Рийс и съпругът й, пенсионираният посланик Чарлз Рийс, ще се установят във Вашингтон.

БГНЕС припомня един от отговорите на Марси Рийс, дадени в края на месец май, когато бе дадена възможност на българи да отправят въпроси във Фейсбук страницата на дипломатическата мисия.

"По време на мандата ми тук, аз доста пътувах из страната и прекарах доста време в разговори с българи. Създадох и страница във Фейсбук и Туитър, така че българите да могат да имат по-непосредствен достъп до информация за Америка и американците и за това, какво те правят и мислят. Наистина се надявам, че по-доброто ни опознаване, ще помогне за изграждането на положителен имидж на американците сред българите". Посланик Рийс припомни, че е в България от три години и изпитва "най-голямо уважение и възхищение от приноса на България към световната култура и цивилизация". /БГНЕС

----------

Продължителност на мандатите на други посланици на САЩ в София:

Джеймс П. Уорлик, посланик на САЩ в България от януари 2010 г. до септември 2012 г.

Нанси Макълдауни, посланик на САЩ в България от август 2008 г. до юли 2009 г.

Джон Байърли, посланик на САЩ в България от септември 2005 г. до април 2008 г.

Джеймс Пардю, посланик на САЩ в България от май 2002 г. до юли 2005 г.

Ричард Майлс, посланик на САЩ в България от септември 1999 г. до февруари 2002 г.