На фона на тоновете изхвърляна от производители храна и хиляди хора, живеещи под прага на бедността, България все още няма облекчения за производители, искащи да дарят ненужни храни. Годишно в България се унищожават над 670 000 тона хранителни продукти, това количество би могло да изхрани българите живеещи под прага на бедност в период от година и половина. В същото време обаче ако си производител и искаш да дариш храна, вместо да я изхвърлиш, ще трябва да платиш ДДС, облекчения няма.

За това алармираха отново от Българската хранителна банка в репортаж на Нова телевизия. По данни на организацията, която от години събира хранителни продукти и ги дарява на нуждаещите се, повече от половината българи не се хранят пълноценно. Те не могат да си позволят да консумират месо, риба или еквивалентното количество белтъчини всеки втори ден. В цифри това прави близо 4 млн. души. Немалко от тях са деца.

Сред европейските си връстници, българчетата са едни от тези, които се хранят най-зле. Всяко трето дете у нас няма възможност да консумира поне веднъж дневно пресни плодове, зеленчуци, месо, пиле или риба, защото семействата не могат да си го позволят.

Помощта обаче за тези хора не се толерира, а облекчения не е приоритет.

Проучване на Българската хранителна банка показва, че много фирми предпочитат да плащат такси, за да унищожат храната, а не да я дарят, тъй като тези такси са по-ниски от данъка, с който се облагат даренията. Така, според хранителната банка, губят всички: търговците, които плащат за унищажаването на храната;  държавата, която не е получила дори минимален данък от дарена храна, защото тя е била унищожена; и най-вече нуждаещите се, които остават гладни.

Нова телевизия потърсила и мнението на Министерство на финансите. Оттам отговорили, че не се предвиждат облекчения за доставки към хранителните банки, тъй като така се ограничавали възможностите за измами. Така било в Европа.

По данни на Българската хранителна банка обаче, в 12 държави-членки съществуват различни облекчения. Във Великобритания, например, ако се дарява на регистрирани благотворителни организации, ДДС - няма. В Унгария - също, стига търговецът да не е закупил храната с цел тя да бъде дарена.