Преди година тази седмица говорител на "Ислямска държава на Сирия и Леванта" (ИДИЛ) обяви нов ислямистки халифат, обявявайки държавност за територията, контролирана от групировката и изисквайки подкрепа от други ислямистки групировки. "Слушайте своя халиф и му се подчинявайте", заяви Абу Мохамад ал-Аднани във видео, разпространено в първия ден от Рамадана. "Подкрепяйте държавата си, която се разраства с всеки ден".

От тогава ИДИЛ затвърди т. нар. държава и своята система на управление със страх. Повече от 25 000 мъже и жени пътуваха, за да се присъединят към групировката, в допълнение към безчетните, кълнящи се във вярност на другия край на света. С прибавянето към списъка през последната седмица на Тунис и Кувейт, ИДИЛ и подкрепяните от групировката джихадисти сега провеждат или вдъхновяват атаки в двайсетина държави.

ИДИЛ трупа всеки ден приходи от около 1 млн. долара, благодарение на продажбите на петрол, артефакти, хора и други обекти на контрабанда. Според които и да било мерки, ИДИЛ е най-успешната терористична групировка в световната история. Много мастило се изписа за нейното основаване и вътрешното й функциониране, но един аспект остана в голяма степен неспоменат: Как двойнствеността на Турция по отношение на групировката се превърна в ключов фактор за нейния успех, пише журналистът Дейвид Лепеска в коментар за "Ал Джазира".

Халифът на XXI век

Основателят на съвременна Турция, Мустафа Кемал Ататюрк, премахна последния известен халифат през 1924 г. Но по онова време понятието се бе разпаднало заедно с отоманската империя.

Сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган възроди много идеали на отоманската империя и призова към по-обхватен мюсюлмански свят, което направи от него своего рода халиф от XXI в. Неговата страна, между другото, вече изглежда като протекторат на ИДИЛ. Според информация от полицията и разузнаването около 1000 турци са прекосили границата, за да се присъединят към ИДИЛ, а около 3000 турци, макар и вкъщи, са част от т. нар. спящи джихадистки клетки, очакващи заповеди. Тематично насочена към джихада книжарница в Истанбул организира рекламирането на ИДИЛ, а проидилска интернет страница на турски език продължава да работи и на основната си страница рекламира нова публикация на ИДИЛ, която призовава към превземане на Истанбул.

ИДИЛ заплаши отново Турция, и дори бяха извършени две известни нападения тази година: самоубийствен бомбен атентат срещу полицейски пост в Истанбул през януари, при който загина полицай; други две бомби на политически митинг в Диарбекир, два дена преди последните избори, при което бяха убити трима души.

Засега Анкара изглежда безразлична към борбата с терористичната групировка. Ердоган определи кюрдските бойци, изтласкали ИДИЛ от Тал Абяд, като "заплаха за нашите граници". В информации от тази седмица се твърди, че Турция обмисля изпращането на около 18 000 войници в Сирия – не за да се сражават срещу ИДИЛ, а по-скоро да ограничат сегашния напредък на кюрдските сили там. Разбираемо е турските официални лица да са обезпокоени, че успехите на кюрдските бойци отвъд границата биха вдъхновили кюрдските сепаратисти в Турция – като всички, и те биха искали да избегнат още една кървава сепаратистка война.

Но да предпочетеш ИДИЛ пред кюрдите – както изглежда Анкара действаше и по време на битката за Кобане миналата година – изглежда твърде обезпокояващо. Кюрдите сега контролират 2/3 от сирийската територия по границата с Турция, което със сигурност означава, че по-малко бойци и доставки стигат до ИДИЛ. За Анкара един тесен съюз с кюрдските бойци в Сирия и Ирак би помогнал в битката срещу ИДИЛ и би окуражил прогреса на мирния процес на Турция с кюрдите у дома.

Дълбока враждебност

Но враждебността се задълбочава, докато Анкара наистина приема консервативния ислям и сирийските бунтовници. Стремейки се към свалянето на Башар Асад, се твърди, че Турция е доставяла през 2014 г. оръжия и припаси на сирийски бунтовнически групи. Но тъй като крайното предназначение на тази военна помощ е неизвестно, мнозина държат индиректно Турция отговорна за възхода на ИДИЛ.

Анкара нееднократно отрича каквито и да било доставки за групировката. Преди няколко седмици Ердоган обвини главния редактор на в. "Джумхюриет" в шпионаж и го заплаши с доживотна присъда, след като интернет страницата на вестника се появи видео, което показва как националното разузнаване изпраща оръжие към контролираните от ислямисти райони на Сирия в началото на 2014 г.

Турция безусловно извършва и похвални дейности с даването на подслон на около 2 млн. бежанци (повечето са сирийци) - повече, отколкото има в която и да е страна по света

И е по-скоро малко вероятно Анкара по какъвто и да е начин директно да подкрепя ИДИЛ, и от известно време не е, ако въобще някога го е правила. Но това е доста встрани от темата. С отсъствието на ясна позиция срещу ИДИЛ и нейната апокалиптично-екстремистка идеология, Турция насърчава обстановка, в която маршове в подкрепа на халифата и проджихадистки страници в интернет са напълно нормални и лишените от илюзии младежи чувстват като съвсем нормално нещо да прекосят границата и да се присъединят към джихада.

Още годишнини?

Налице са признаци на промяна. Турските власти депортираха миналата година около 1300 заподозряни като чуждестранни войници. През последните седмици Анкара спокойно разговаря с кюрдските бунтовнически сили в Сирия за сътрудничество при подобряване на сигурността по границата. Според някои информации Турция обмисля бомбардирането на позиции на ИДИЛ в северна Сирия, отколкото да изпраща войски. Извън депортирането обаче засега всичко се случва само на думи.

Във връзка с ИДИЛ наскоро американският президент Барак Обама каза, че турските власти "признават проблемите си, но не са оптимизирали напълно необходимия им капацитет". Усилията на коалицията срещу ИДИЛ не са точно безкрайни и определено трябва да бъдат обект на критика и подобряване.

Но докато Анкара не вижда в ИДИЛ ясна заплаха за националната си сигурност и не провежда силна политика срещу групировката и нейната идеология, международната общност има нулев шанс да предотврати ИДИЛ да празнува още много годишнини.

В Турция в момента се правят опити за скърпване на коалиционно правителство. То би могло да предложи възможност за нов старт на действията срещу ИДИЛ, дори и ако начело е Партията на справедливостта и развитието на Ердоган.

През миналото столетие турските ръководители избавиха света от един халифат. И е дошло времето отново да помогнат.