След атаката в Тунис, където въоръжен мъж уби десетки туристи на плажа на хотел, европейците, които отиват на море това лято, се насочват Испания, България и дори Гърция, пише "Ройтерс".

Преди нападението, отговорност за което пое джихадистката групировка "Ислямска държава", туниският туристически сектор тъкмо се възстановяваше след вълненията по време на Арабската пролет.

В резултат Тунис се превърна в популярна евтина дестинация за европейците, искащи да събират тен.

Атаката миналата седмица, при която ислямист уби 38 души, предимно британци, обаче засили опасенията за сигурността в тази страна, след като двама негови съмишленици застреляха в музей в столицата Тунис 22 човека, 21 от които чужденци.

Сега много туристи, планирали или резервирали почивка в северноафриканската държава, се насочват към други места. Малко вероятно е хората, възнамерявали да почиват в Тунис, да се спрат на далечни дестинации, коментирал анализатори.

Малдивите, Мексико и карибските острови по принцип предлагат по-скъпи почивки и привличат други тип туристи.

Очаква се най-големият печеливш да е Испания, която преследва същата таргет група - хора, които искат да почиват на ол инклузив, или да получат качество на прилична цена. България и Турция, които загубиха много от руските туристи заради икономическата криза, обаче може да се окажат популярни и изгодни алтернативи на Испания, отбелязва "Ройтерс".

Според експерти част от западняците, които няма да отидат в Тунис от съображения за сигурност, не биха почивали и в Турция, която граничи с опустошената от кървав конфликт Сирия.