Генералът от Корейската народна армия Пак Син Вон по време на престой в Москва е поискал политическо убежище в посолството на трета страна. Това съобщава южнокорейският вестник "Тона илбо", като се позовава на собствени източници, без да посочва страната, в която генералът е поискал убежище.

Властите на Северна Корея официално не са съобщавали за изчезването на генерала.

Според изданието, цитирано от ТАСС, това е станало през април т.г. Точно тогава по информация на южнокорейското разузнаване в КНДР бе свален от поста и разстрелян бившият министър на отбраната Хьон Йон Чхол.

"Тона илбо" уточнява, че през 2000 г. Пак Син Вон участвал в преговорите между Република Корея (Южна Корея) и КНДР по военните въпроси, водени на курортния остров Чеджудо. Преди това е работил като военен аташе в севернокорейското посолство в Русия, а дъщеря му учела в един от московските университети. Миналата година генералът бил удостоен с медала "Герой на труда" и орден за принос в строителството на високопланински курорт в провинция Канводно.

Вестникът отбелязва, че причината за бягството му била "водената от ръководството на КНДР политика на терор", а също и екзекуцията на колегата му Ма Вон Чхун, ръководител на плановия отдел на Комитета по отбраната, който също участвал в строителството на скибазата.