Германското списание "Шпигел" твърди, че дейността му се следи от американските спецслужби.

Откровенията от Уикилийкс, публикувани по-рано тази седмица показаха как безпределно и изчерпателно американските разузнавателни служби шпионирали германското правителство. Сега стана ясно, че САЩ провеждали наблюдение и срещу "Шпигел".

По данни на изданието през 2011 г. Гюнтер Хайс, координатор по въпросите на дейността на спецслужбите във ведомството на канцлера на Германия, бил уведомен от ръководството на ЦРУ, че списанието е в контакт с правителствени органи.

От това изданието прави заключението, че американските спецслужби са подслушвали телефонните разговори на служители от редакцията. Както пише в статията на "Шпигел", списанието се е обърнало към немската прокуратура с искане да започне разследване. С проверката обещал да се заеме председателят на комитета по разследване на дейността на АНС (Агенцията за национална сигурност на САЩ) Патрик Зенсбург.

Вестник "Зюддойче цайтунг" пък публикува статия за нови данни, огласени от Уикилийкс, според които в ЦРУ и АНС е имало специално подразделение, занимаващо се с подслушване на сътрудничи от офиса на германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.