На 4 юли в София и Варна ще се проведат граждански протести под надслов "Не на ТПТИ".

Протестът обединява граждани, обявяващи се срещу търговските и инвестиционни договори, които заплашват демократичните права, хранителна независимост, работни места и екология. Акцията е съгласувана със Столична община и с Община Варна и с органите на реда. Протестът е граждански и на него не могат да бъдат издигани знамена на политически партии, заявяват организаторите.

Протестиращите заявяват, че почти 1 милиард души от двата бряга на Атлантическия океан ще се окажат в усмирителната риза на неолибералните политики, ако бъде сключено Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ. Търговското споразумението с Канада - СЕТА вече е финализирано и чака одобрение. То включва абсолютно същите обезпокоителни моменти като ТПТИ. С уеднаквяването на нетарифните бариери, предвидено в споразумението, на практика ще се занижат санитарните и хранителни стандарти в търговията и Европа ще бъде принудена да отмени съществуващите в момента забрани за внос на обработени с химични вещества меса и храни. Част от преговорите по ТПТИ са арбитражните съдилища ISDS, в рамките на които големите чуждестранни компании ще могат да съдят държавите без право на обжалване от тяхна страна, ако сметнат, че местни регулации и стандарти им пречат да постигнат планираните печалби. Преговорният процес по ТПТИ се води при пълна непрозрачност, отричайки основното право на европейския гражданин за достъп до информация.

За София сборният пункт на участниците ще бъде пред сградата на Европейската комисия на ул. "Г. С. Раковски" 124 в 19.00 часа, след което ще премине шествие по маршрут: сградата на Европейската комисия – Министерство на икономиката – Народно събрание – сградата на БНТ. За Варна сборният пункт на участниците ще бъде пред Община Варна в 18.00 часа, след което ще премине шествие по маршрут: пл. Съединение – бул. Цар Освободител – по Княз Борис I към бул. Сливница – Община Варна.