Гърците, които допреди 25 години бяха в клуба на привилегированите и гледаха с известна надменност на по-бедните си съседи от север, вече са променили напълно мнението си след като в собствената им държава банките затвориха и кризата за кеш в евро се разгоря с пълна сила, съобщи EU Observer.Медията се позовава на думите на български бизнесмен, който обядвал в заведение в Солун и като на шега попитал ресторантьора дали може да плати в левове, което веднага било прието.

Причината е във валутния борд и връзването на лева към еврото по стабилен и непроменен от 1997 година курс – 1 евро е равно на 1.95 лева и се разменя без проблеми в България.

Въпреки проблемите на Гърция обаче, хората в страната са все още три пъти по-богати от своите български съседи. Въпреки това изглежда, че разплащанията с българска валута ще стават все по-популярни, заради възможността да се пазарува оттатък границата в Сандански храни и напитки с левове.

Според Румен Гълъбинов, който често пътува до Гърция, паричните плащания в кеш са доминиращи при туристически визити между съседи и това ще подпомогне гръцките бизнесмени да си поемат малко въздух при неясната ситуация с техните банки.

Гълъбинов прогнозира също, че гръцки бизнесмени и малки вложители могат да започнат да пътуват до България, където ще могат да теглят пари от дъщерни фирми на гръцки банки.