Гръцко семейство на меден месец останало без стотинка, след като в Ню Йорк не успели да теглят пари от своите карти поради финансовата криза в родината си.

Валасиа Лимниоти и Константинос Патронис заминали на триседмична почивка, за да отпразнуват сватбата си, като в маршрута си включили Лос Анджелис и пътуване из Карибите. Но когато пристигнали в ню Йорк разбрали, че не могат да изтеглят и стотинка от картите си, защото те били издадени от гръцки банки, съобщи в. "Индипендънт".

"Беше пътуването-мечта в нашия живот. Всичко беше наред, и изведнъж - "Буум!" в Ню Йорк", казва Лимниоти. "Бяхме гладни, плаках два дена. Чувствах се бездомник в Ню Йорк."

Отчаяната двойка се свързала с представителството на гръцката църква в Америка, които ги свързали с някои от местните гръцки храмове. Черквите "Св. Деметриос" и "Св. Ирене Хрисоваланту" предложили на семейството 350 долара. Отец Валилиос Лурос от "Св. Деметриос" разказва: "Казах им да не се притесняват, затова ние сме тук. Това е Христова църква и ние винаги помагаме на хората."

Стана известно, че и неназован гръцки журналист помогнал на двойката.

Щедрите спомоществования помогнали на двойката, която днес трябва да се завърне в родината си.

Гръцките банки затвориха на 29 юни, след изненадващото решение за провеждане на референдум, поради което Европейската централна банка /ЕЦБ/ ограничи кризисното финансиране. В 11 ч. през нощта във вторник Гърция не изплати дължимите 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд /МВФ/, един от кредиторите на държавата, с което Гърция се превърна в първата развита държава, влязла в "просрочване" по плащания към фонда. ЕЦБ реши да поддържа текущия лимит на финансиране. Ако гръцките банки бъдат отрязани напълно от подкрепата на ЕЦБ, правителството може би няма да има друга възможност, освен да национализира банковата система и да печата временни ценни книжа, с които да плаща на държавните служители. Според коментатори това би било първата стъпка към въвеждането отново в обръщение на драхмата.

В неделя гърците ще гласуват на референдум за бъдещето на финансовите дела в Гърция. Тази седмица гражданите на Гърция се наредиха на огромни опашки пред банките, които наложиха ограничение от 60 евро за теглене.