Репортерката Лора Стаматис, която във вторник цопна в ледените води на река Велека, се разминала на косъм от фатално измръзване. Лора, която е кореспондент на bTV в Бургас, разказа пред „168 часа”, че още преди инцидента имала наченки на ангина. Тя била с температура и болки в гърлото. Постоянно се тресяла от симптомите, но решила да си направи репортажа. Тя и операторката Нели Колева отразяваха потопа, който се стовари в района на Синеморец и затвори пътя за Ахтопол. Тогава се наложи сапьори да се намесват, за да решат проблема.

„С Нели получихме задача да слезем до Синеморец и да отразим събитията там. Вече беше ясно, че ледът ще се разбива с взрив и ще се търси начин да се отбие водата. Местните хора разказваха, че подобно чудо никога не се е случвало. По принцип климатът край Синеморец е много мек и тук сняг много-много не се задържа. Селцето е почти на границата и е една от най-южните точки по Черноморието. Когато пристигнахме, видяхме, че има много хора. Струпването беше голямо. Машини, техника, полиция, журналисти, местни хора”, споделя тя.

„Тръгнахме, за да отразим цялостно събитие. Разбрахме се с Нели какво и как да снимаме. Аз видях, че реката е силно придошла, ревеше със страшна сила. Реших, че е хубаво да се снима това зрелище. Помолих един от граничните полицаи, които бяха там, да ме придружи. Момчето реагира на момента и тръгна с мен”, разказва Стаматис.

„Започнахме да се спускаме по малкия склон. Аз бях първа, след мен вървеше момчето граничар. Не знам какво точно стана, но се подхлъзнах и изведнъж се озовах във водата. Подцених ситуацията. Теренът беше много хлъзгав и тежък, а аз не бях подготвена. Водата беше адски студена. Не повече от 2-3 градуса. Навън въздухът бе поне 5 градуса под нулата. Сами можете да се досетите как съм се почувствала. В един момент станах на висулка”, каза репортерката.