Франция е отказала да предостави политическо убежище на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, тъй като ситуацията му не представлява „непосредствена опасност“, съобщават от Елисейския дворец.

„Франция получи писмото от г-н Асандж. Задълбочен анализ на юридическите и фактическите елементи от ситуацията на г-н Асандж сочи, че

Франция не може да удовлетвори молбата му“,

се казва в специално съобщение от президентството. „Ситуацията на г-н Асандж не поставя никаква непосредствена опасност. Той е и адресат на европейска заповед за арест“, се посочва още в текста.

В. „Монд“ по-рано публикува открито писмо на Асандж, в което моли президента Франсоа Оланд да му предостави убежище, тъй като животът му е застрашен.

„Г-н Оланд, моля ви, приемете ме, животът ми е в опасност“,

се казва писмото.Молбата на Асандж идва, след като френското правителство даде знак, че тя може и да бъде удовлетворена. 

Франция стана особено чувствителна по темата след като бяха публикувани разкритията, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е подслушвала висшестоящи френски държавници.

В писмото си, публикувано на страниците на „Монд“, Асандж казва още, че е жертва на преследване от американското правителство заради разкритията на сайта му за нарушения на човешките права и други спорни практики от страна на Вашингтон.

„Заради простия факт, че публикувам информация, засягаща обществения интерес, която „Уикилийкс“ получава от информатори, аз съм преследван за шпионаж, конспирация, кражба или компрометиране на секретна американска правителствена информация и компютърни нарушения,

рискувайки затвор и дори по-лошо“,

пише Асандж. Той допълва още, че по всяка вероятност Еквадор е спасил живота му като през 2012 г. му осигури убежище в своето посолство в Лондон.