„Трябва да разпоредя проверка, в момента не мога да коментирам. Ще проверим“, отвърна министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, помолена за коментар на информацията на авторитетното немско издание „Ди Велт“, че джихадисти от „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) си купуват български паспорти.

Немският вестник твърди, че в България има сериозен проблем с корупцията до най-високите ръководни нива, българската мафия е силен властови фактор в страната, а неин специалитет са търговията с оръжие и наркотици, проституцията и търговията с хора. 

„Ислямска държава“ се снабдява с паспорти от българската мафия, твърди още „Ди Велт“, като цитира агент под прикритие от Близкия изток. 

„Тази статия от „Ди Велт“ не съм я чел, но ме изкушавате да я намеря и да я поставя в Комисията за контрол на службите, за да видим какво е основанието на изданието да пише има ли такива засечени случаи.Това мога да направя като член на тази парламентарна комисия“, каза пък депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, зам.-председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика и член на Комисията за контрол на службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

Андреев се съгласи, че явлението е много опасно за държавата.

„Нали разбирате, че тези хора, които са взели паспорти, утре могат да слагат бомби по българските градове и села“, каза той, цитиран от БГНЕС.