Ако някога сте се чудили как ще изглежда Земята, ако човечеството изчезне, то днешната обстановка около Чернобил обрисува това. Тишина, мрак и смразяваща пустош е единственото нещо, което броди около реактора и околностите на град Припят. Районът е изоставен от почти 30 години, пише sciencealert.com

Катастрофата в Чернобил от 26 април 1986 г. предизвика смъртта на десетки души. Тогава експлодира капакът на реактора. Образувалият се от ядрените отпадъци облак се разпространява над големи части от Европа. Зоната около централата и до днес е изолирана. А пълен научен консенсус за последствията от катастрофата все така няма.

"Проблемът е, че официална статистика няма" - казва Себастиан Пфлугбайл, председател на германското Дружество за защита от радиоактивно лъчение. Експертите смятат, че междувременно са написани над 30 хиляди научни съобщения, посветени на последствията от катастрофата, повечето от които - на славянски езици.

Жертви има и сред така наречените ликвидатори - хората, работили по разчистването на реактора, са починали от лъчева болест. Сред оцелелите - както сочат проучванията - се наблюдават голям брой заболявания от левкемия, сърдечно-съдови страдания и увреждания на мозъка.

Изследователят Дерек се намесва днес с актуално видео, в момент, в който светът трепери за нова радиация заради пожар в района в понеделник.