Радиационните нива в страната са в нормата. Стойностите на гама-фона към 11 ч. днес не показват отклонения, предаде репортер на БГНЕС.

За територията на България естественият радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h. В София днес стойностите на гама-фона са 0.13; Варна - 0.10; Пловдив - 0.14; Плевен - 0.09; Русе -0.10; Велико Търново - 0.09; вр. Петрохан - 0.10; н. Емине - 0.11; Оряхово -0.08; Козлодуй - 0.09; Нови хан - 0.11; Банско - 0.19; Елин Пелин - 0.14; Лом-0.14. Данните за няколко района на София също показват, че няма изменение в нивата на радиационния фон в столицата: АЯР, Сф- 0.13; ул. Бенковски, Сф- 0.18; ОА Витоша- 0.11; ОА Кремиковци- 0.17; ОА Нови Искър- 0.15; ОА Панчарево- 0.13; ОА Банкя- 0.10. От Агенцията за ядрено регулиране уточниха още вчера, че във връзка с информацията за пожар в района на Чернобил в Украйна в Агенцията за ядрено регулиране няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване.

Паника обзе жители на централните и източните части на България вчера заради информацията около пожара в Чернобил. Няма повишаване на радиацията, потвърдиха отново службите за контрол в България.

Пожарите в горите около Чернобил продължават четвърти ден. Спасителите са успели да ликвидират три торфени пожара, но огнената стихия продължава на още четири фронта, съобщиха от държавната украинска служба за бедствени ситуации, цитирани от РИА Новости.

Властите съобщават, че към настоящия момент ситуацията е под контрол.

В понеделник, 29 юни пожар е възникнал в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ Чернобил. Според информация от Регулиращия орган на Украйна няма значими изменения на радиационните параметри, характерни за района.

В същото време стана ясно, че в България няма повишени нива на радиационния фон. Данните за радиационния фон в Чернобил към 6.31 ч. тази сутрин също показват ниски нива на радиация.