Със скандал започна второто четене на промените в закона за референдумите в парламента. Повод стана предложение на червения Георги Кадиев, с което той иска на всенародно допитване да не се подлагат теми, които засягат права на български граждани. Текстът му бе подкрепен от ДПС, но не и от БСП.

"Има ли въпроси, които да не засягат правата на гражданите", скочи Мартин Димитров от Реформаторския блок. Той предупреди, че ако се приеме предложението на Кадиев, това ще означава да няма референдуми. Според него ДПС подкрепяли текста, защото искали да блокират допитването по изборните въпроси на президента.

"Да не четем закона като Дявола Евангелието", отвърна Четин Казак. Той обяви, че ДПС не е против референдума и поиска текстът на Кадиев да се редактира, като се добави, че става въпрос за основни права на гражданите.

Самият Кадиев не бе в пленарната зала, за да защити предложението си. Той иска още на референдум да не се подлагат въпроси, засягащи националната сигурност. Както и народът да се произнася по въпроса за импийчмънт на президента.

По искане на Патриотичния фронт дебатите бяха прекратени. Последва поименно проверка. ДПС напусна залата БСП също, но Мая Манолова и Янаки Стоилов останаха, за да може да има кворум и да се проведе парламентарен контрол. Събраха се 125 депутати и заседанието продължи.

Споровете по гласуването навлязоха във времето на контрола и това предизвика Хамид Хамид от ДПС да предупреди колегите си, че работят незаконно.

В крайна сметка спорният текст на Кадиев не бе приет.

Депутатите решиха, че българите в чужбина вече ще могат да участват в референдум като гласуват не само в посолствата, но и се разкриват секции като за парламентарни избори.

Не достигна времето за приемане на текста, с който ще бъдат намалени необходимите подписи за задължително провеждане на референдум от 500 хиляди на 400 хиляди.

Работата по закона продължава следващата седмица.