Патриотичният фронт очаквано обяви решението си да остане част от управляващото мнозинство. Това се случи на пресконференция в Народното събрание и бе обявено от съпредседателите на коалицията Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, предаде репортер на БГНЕС.

Случаят в Гърмен е станал причина за декларация и поставяне на седем условия към правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок, припомни Симеонов. Условията бяха следните - незабавно премахване на незаконните постройки в Марчево в Гърмен, доизграждане и възстановяване на оградата по границата с Турция, мерки за незаконната сеч, промени в Избирателния кодекс, решаване на проблемите на българите в чужбина, спешни действия за овладяване на битовата престъпност и недопускане увеличаване на цената на тока, изброи Симеонов.

След обстоен анализ и поредица срещи и съвещания от Патриотичния фронт са решили, че са задоволени действията на кабинета в Гърмен, по отношение на изграждането и възстановяването на оградата по границата с Турция, както и от мерките за незаконната сеч.

По отношение на промените в Изборния кодекс Симеонов каза, че са се договорили с ГЕРБ и РБ за провеждане на активна регистрация след референдума, ако бъде отхвърлена идеята за задължително гласуване, както и за завишаване на наказанията за купуване и продаване на гласове.

Относно решаването на проблемите на българите в чужбина и приемането е постигнато споразумение законопроектът на Патриотичния фронт за промени в Закона за българите в чужбина да бъде подкрепен от ГЕРБ и РБ, съобщи Симеонов.

Във връзка с битовата престъпност лидерът на НФСБ обяви, че в началото изпълнението на това условие е било "незадоволително", но вече са извършени редица мерки, а вчера е представен и доклад - пренасочени са над 300 полицаи към критичните райони, а до края на юли допълнително ангажираните служители на реда ще станат над 600. Има развитие и по въпроса с видеонаблюдението, каза Симеонов, като отчете, че по това условие все пак има още много работа.

По отношение на недопускането увеличаването на тока изпълнението на условието на Патриотичния фронт също не е задоволително, каза Симеонов и добави, че е постигнато единствено едномесечен мораториум на цените и работата трябва да продължи с пълна мобилизация и да се води тежка битка.

"Патриотичният фронт на свое заседание на 2 юли взе решение да продължи подкрепата на програмата за стабилно управление, като през следващите три месеца ще изпълнява строг контрол върху поетите ангажименти", обеща Валери Симеонов.