Софийският градски съд даде 2 г. затвор на Антоанета Първанова, бивша служителка на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), която като разузнавач втора степен разгласила държавна тайна.

Първанова беше арестувана от ДАНС на 17 февруари 2014 г. Тогава стана ясно, че срещу суми между 500 и 3000 лв. на месец тя правила справки на бизнесмен кои от телефоните му се подслушват.

“Присъдата стъпва основно на техническа експертиза и използваните СРС-та. Има пропуски при разследването, но те не са повлияли на крайния изход на делото”, обяснил в кратките си мотиви съдия Емил Дечев. Делото е гледано при закрити врата.

Разследването срещу 51-годишната разузнавачка започва, след като ДАНС разбира, че бизнесменът Петър Лазаров, чиито корпоративни и лични номера се “контролират” по международно разследване, е научил за бръмбарите.

Вътрешна проверка в ДАТО показала, че от октомври до декември 2013 г. работещата от 3 г. в службата Първанова поне 3 пъти е влизала с личната си парола в секретната операционна система и е проверявала дали подслушват Лазаров. Тя вкарвала ЕГН-то му и между 3 и 5 различни телефонни номера, ползвани от предприемача.

Агентите на ДАНС успели да установят как информацията е предавана на Лазаров. Оказало се, че зетят на Първанова се е свързвал с бизнеспартньор на подслушвания бизнесмен. Той предавал листче с лични данни и телефони, които да се проверят, а после препредавал обратната информация. Присъдата може да се обжалва.