"Служител на МВР е копирал нерегламентирано записите по случая "Мишо Бирата" и ги е записал на отделен файл. След като това е било разкрито, този човек е бил уволнен. Цветан Цветанов трябва да понесе отговорност за това". Това разкри министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в предаването „Лице в лице" по bTV.

Разкритието му хвърня нова светлина по грандиозния скандал! До момента беше ясно, че са били използвани специални разузнавателни средства спрямо Ваньо Танов, благодарение на което са били засечени негови разговори с Бойко Борисов и Симеон Дянков относно проверката на полицията и данъчните в пивоварната на Михаил Михов-Мишо Бирата - "Леденика".

"Борисов много добре знае кой му забърка тази каша и му я изсипа върху главата. Във всеки случай това не съм аз", подчерта вицепремиерът.

Той не пожела да разкрива нови обстоятелства около случая "Мишо Бирата", за да не издава класифицирана информация.

Искам да ограничим властта на министъра на вътрешните работи, без значение кой е той и да се занимава само с политика, каза министърът на вътрешните работи.

„Не може да се занимава с това, че някой се е срещал с някой, с компромати и след това държавата да има отговорност за това. За казуса около Борисов така и не разбрах имало ли е среща", добави още министър Цветлин Йовчев.

„И сега не знам Цветанов да е бил подслушван, възможно е да е така, но нямам такава информация. Не съм проверил изявленията на адвоката, защото не ме интересува. Ако има такова нещо, то е извършено съгласно закона. Не мога да коментирам нещо, за което нямам информация, ако е имало такова нещо, е било направено при всички изисквания на закона", заяви Йовчев.

"От думите на Цветанов разбрах, че е подслушван съобразно закона", подчерта Йовчев.


По-рано днес адвокат Менко Менков разкри, че клиентът му Цветанов е обект на подслушване, което може да се превърне в международен скандал.

"Никога не бих попитал Владимир Писанчев (началникът на ДАНС) кого подслушва неговата служба. Вътрешният министър трябва да се занимава с политика, защото той е политическо лице", подчерта вицепремиерът.

„Трябва да се спазва закона при прилагането на СРС да бъде законно и да отговаря на изискванията. При получената при експлоатацията им информация да не се използва за друго, освен ако е свързано с престъпления. Вицепремиерът не отговаря за разследвания, дела, бюджети. Нямам право и власт, имам право да видя да дали са формулирали правилно приоритети си. Не бих си позволил да поискам списък на хора, които подслушват", допълни още Цветлин Йовчев.


Попитан как може да има 700 спецакции, без след от тях Йовчев каза: „200 от тези 700 нямат и документи. Около 700 са. Поради тази причина ще сформирам работна група, която ще прегледа действащата нормативна база за да не случва повече това. Имаше сигнали за спецакциите. Реших да проверя дали е така по какъв начин са ползвани сила и помощни средства, имаме около 1300 за тези 4 години. Трябва да се мисли как това би се отразило на хората и на околните около тях. Затова ще предприемем всички действия това да не се случва повече. Установено е, че имало такива спецакции, но няма документи, имало е и устни заповеди, които са издавани. Това може да се окаже и в противоречие със закона. Ще има виновни, ще видим кои са те, дали ще е престъпление, или дисциплинарни наказания, но ще има наказание. Ако има виновни в МВР, те ще си получат заслуженото.