Повечето гърци подкрепят предложенията на кредиторите в замяна на нова спасителна програма, но разликата с тези, които ще гласуват с "не" на вота в неделя остава много малка. Това показват данните на социологическо проучване на агенция ALCO, цитирано от Ройтерс.

Според него хората, които са за реформите са 44,8% срещу 43,4% за тези, които са против. От всички допитани 11,8% все още не са решили как ще гласуват. В същото време категоричното мнозинство от 74% биха искали да запазят еврото, докато 15% искат "национална валута", съобщава БГНЕС.

Вчера финансовият министър на страната Янис Варуфакис заяви, че правителството в Гърция може да подаде оставка, ако на референдума в неделя по-голяма част от избирателите подкрепят приемането на условията на кредиторите.

Попитан дали правителството ще подаде оставка, ако хората гласуват с "да", Варуфакис заяви "Да, много е възможно да го направим. Но ще го сторим в духа на сътрудничеството, с когото и да поеме мандата след нас".

СИРИЗА и правителството на Алексис Ципрас от самото обявяване на референдума призоваха хората да гласуват с "Не". "Причината ние да подкрепяме гласуването с "не", е защото вярваме, че дори и да имаше най-малък полъх за възможността представеното ни предложение да проработи и Гърция да излезе от проблемите си като се реформира и продължи напред, ние щяхме да го приемем и нямаше да оставяме въпроса да се решава от народа", каза Варуфакис пред австралийското радио АВС.