Служба за рибите и дивите животни на Съединените щати отказа да впише мустангите в списъка на видовете, заплашени от изчезване. Дивите коне са наследници на пренесените в Северна Америка от испанците през XVI век опитомени иберийски коне, кръстосани с други породи, подивели и размножаващи се в прерията.

Петиция за опазване на мустангите като рядък вид бе внесена още през миналата година от групи, борещи се за правата на животните като Friends of Animals и The Cloud Foundation. Активистите сочеха опасността от изчезването на десетки хиляди диви коне на територията на десет западни щата – от Калифорния до Монтана.

Според природозащитниците мустангите образуват самостоятелна популация, която се е развила от местните видове през много хиляди години. Но властите отсъдиха, че конят е кон, пише АП.

"Въпреки че поведението на домашните и дивите животни от един вид може да се различава, … намираме, че петицията не представлява убедителна информация, че северноамериканският див кон може да бъде ясно разграничен от другите популации на коне", се казва в решението на федералната служба.

Бюрото за управление на земите в САЩ, с чиято дейност активистите свързват съкращението на популациите на мустангите, ги смята не за местни видове, а за потомци на конете, доведени от европейците през XV – XVI век. Някои от мустангите са подивели вече в съвременността, заявяват специалистите от службата.