Няма повишени нива на радиационния фон над страната, няма повишени нива и в Чернобил. Данните за радиационния фон в Чернобил към 6.31 ч. тази сутрин показват ниски нива на радиация, предаде репортер на БГНЕС.

Извадка от осреднените стойности на гама-фона в страната за изминалите 24 часа към дата 2 юли не показва също отклонение в нормите на радиация над нашата страна, съобщават от Агенцията за ядрено регулиране.

За територията на България естественият радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h. За станция София отчетените нива са 0.13 µSv/h; Варна - 0.10; Пловдив - 0.14; Плевен - 0.09; Русе - 0.10; Велико Търново - 0.09; вр. Петрохан - 0.10; н. Емине - 0.11; Оряхово -0.08; Козлодуй - 0.09; Нови хан - 0.11; Банско - 0.19; Елин Пелин - 0.13; Лом- 0.14.

От Агенцията за ядрено регулиране уточниха още вчера, че във връзка с информацията за пожар в района на Чернобил в Украйна в Агенцията за ядрено регулиране няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване. Пожарът е възникнал на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ Чернобил. Според информация от Регулиращия орган на Украйна няма значими изменения на радиационните параметри, характерни за района.

Няма изменение на радиационния фон за територията на България съгласно измерванията от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo), поддържана от Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ.

БГНЕС припомня, че паника обзе жители на централните и източните части на България, заради непълната и неясна информация около пожара в Чернобил. Няма повишаване на радиацията, потвърдиха отново службите за контрол в България.

Притеснението, че отново (както през 1986 г., бел.ред.) се крие информация за замърсяването на въздуха се поражда от факта, че таблото за показване на състоянието на радиационния фон в Казанлък странно е спряло да работи в четвъртък вечерта. Шефът на РИОСВ — Стара Загора, Петя Папазова, зави пред кореспондента на БГНЕС, че лабораторията в областния град не разполага с апаратура, която може да измери отклонение от нормите за радиация. Главен комисар Николай Николов, директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението заяви също, че нямат основание слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил.