Американски водолази от събота ровят кухините под бетонната плоча на варненския кей в търсене на бомби и стари мини. Тюлените пристигнаха с луксозна яхта, която обаче има на мачтите си вместо ветрила, шпионски антени.

Причината е, че утре НАТО събира флотилия от 30 бойни кораба и 1700 души за учението "Бриз 2015". То ще продължи до 12 юли и е отворено за членове на Алианса.

"Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони, които са обявени своевременно", заяви пресаташето на ВМС подполковник Димитър Титев.

"Бриз 2015" е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението, се казва още в съобщението от командването на флота.

В учението ще участват от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, САЩ, Турция, както и Първа постоянната група кораби на НАТО и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса. В учението ще се включат и два вертолета на ВМС, самолет от патрулната авиация на САЩ, два самолета от българските Военновъздушни сили, представители от Сухопътни войски и 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации.

Командването ще се осъществява от Военноморската база във Варна.