Повече от 1,6 млрд. лева ще бъдат похарчени до 2020 г. по Оперативна програма „Транспорт“ за инвестиции в пътната инфраструктура.

Леките автомобили ще се движат с електронни винетки от 2018 г. Това стана ясно по време на дискусия за възможностите на публично-частното партньорство в Стара Загора.

„Предвижда се тежкотоварните автомобили над 3,5 тона да заплащат тол такса, а леките автомобили да се движат с електронни винетки. Системата ще бъде въведена през 2018 година“, заяви регионалният министър Лиляна Павлова.

По време на дискусията тя обяви, че до края на годината със съдействието на Световната банка ще бъде избистрена нова коренно различна система за заплащане по пътищата, която да позволи и по-добратата поддръжка на съоръженията.

Според Павлова България има уникален шанс да се превърне в хъб и връзка между Европа, Африка, Близкия Изток и страните от бившия СССР. Тя е единствената страна в Европа, през която минават пет европейски коридора. Затова обаче трябва да се изгради магистрален пръстен, на който да се качи транзитният трафик, а останалите автомобили да се движат по по-нисък клас пътища. Предвижда се подобряване на пътната мрежа и обезопасяването й чрез мантинели, „легнали полицаи” и камери по всички магистрали.

„Публично-частното партньорство е важен елемент за развитието на икономиката. Мисията е възможна“, допълни Павлова.

Повече от 1,6 млрд. лева ще бъдат похарчени до 2020 г. по Оперативна програма „Транспорт“ за инвестиции в пътната инфраструктура. По това перо ще отидат и още 380 милиона лева от програма „Региони в растеж“. Парите ще са не само за играждане на магистрали, но и за по-нисък клас пътна мрежа.

По думите на Павлова вузможностите за публично-частно партньорство са в три направления. Правителството ще настоява поне за един пътен проект по Инструмента за свързаност в Европа. Втората възможност е с пари по плана „Юнкер“, а третата е в създаването на Национален фонд за развитие на пътната инфраструктура. Регионалният министър отчете, че най-сериозните пречки при изграждането на пътната инфраструктура са  отчуждаването на терени, екологичните оценки и археологическите разкопки, които забавят строежите.