Излизащият в Гърция и Кипър вестник "Български новини" прави анализ на вчерашната реч на министър- председателя Алексис Циплас и изважда шест неверни твърдения, които той се опита да пробута на обикновените гърци за чиста истина:1. Затвориха ни банките. Банките затварят с нормативен акт, подписан от министър-председателя, когато самата Европейска Централна Банка/ЕЦБ/ не е надвишила спешната помощ за осигуряване на ликвидност (ELA). 

2. Кредиторите не ни дадоха време. За пет месеца той и неговите министри губиха и време и пари. През цялото време на ЕЦБ подхранва гръцките банки с около 90 милиарда Евро. Времето пропиляно от правителството струва скъпо на страната с връщане към рецесия и растящата безработица.

3. Гарантираме депозитите. Не може да има гарантиране на депозитите по простата причина, че няма пари за тази гаранция. Вложителите ще загубят своите депозити без спасителна сделка, без да може днес да се каже със сигурност, че ако споразумението се подпише днес, всичко ще се върне към предишното си състояние. Дори е вероятно да се наложи подстригване на депозитите. 

4. Гарантирам заплати и пенсии. Нито заплати или пенсии не са гарантирани, при условие че централния трезор на страната е празни, а търговските банки затворени. Нито данъци, нито такси влизат в бюджета. Отделно от това, спасителните фондове са блокирани. Гарантирането на тези пари не зависи от волята на Ципрас.

5. Преговаряме за по-добра сделка. Преговорите осъществени досега от Ципрас докараха до там, че правителството да предложи само мерки, осем пъти по-големи от тези, включени в имейлите на Хардувелис от предишното правителство. 

6. Референдумът е демокрация. Този референдум е нарушаване на демокрацията, тъй като той е на базата на неофициално предложение, което вече не съществува, в рамките на пет работни дни и манипулиране на тълпата впоследствие.