Главният прокурор Сотир Цацаров отрече възможността адвокати да бъдат подслушвани, за да бъдат издирвани по-лесно техни клиенти. Цацаров коментира това пред журналисти по повод изказване на премиера Бойко Борисов в сряда на заседание на Министерския съвет.

По повод случая на магистрала "Струма" на засседанието Борисов коментира, че това е кристален пример как статистиката на МВР е отчела разкриваемост, но хората не виждат справедливостта, тъй като няма влязла в сила присъда. "Просто липсата на бързо наказание разлага обществото, и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим за обикновения човек това е ежедневието", казва премиерът пред министрите.

"Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек, би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията.

Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100 % независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват и утре го издирват викат „Какво правят те, какво правят!”, казва още Борисов.

Цацаров подчерта, че подслушването на адвокати би било противоконституционно.

Главният прокурор коментира случая на магистрала "Струма", като посочи, че не може адвокат на издирвано лице да води "пазарлък" с полицията, както става с този случай.

"Не е възможно да се въведе подслушване, което да бъде подслушване на разговорите между адвокат и клиент. Да, знаем, че има своего рода търговия. Знаем, че в някои случаи недобросъвестни колеги адвокати, защото не всички са тези, които са лицето на адвокатурата– на практика блокират усилията на държавната правоохранителна система и то я блокират за сметка на справедливостта за своя лична материална изгода, но това не значи, че можем да зачеркваме изконни принципи", посочи той.

"Не хвърлям топката в чужда градина, но е добре да ги зададете тези въпроси и на министъра на правосъдието. Моето мнение е ясно, той е присъствал там – какво становище е взел. Аз моето становище го казвам ясно: това е незаконосъобразно и не може да бъде допуснато в една демократична държава", каза още Цацаров.

Той посочи, че има усилено издирване на виновния за инцидента на магистрала "Струма".