Затъналата в дългове Гърция вече има сериозни проблеми, но нещата може да станат и по-лоши за икономиката, валутата, държавния сектор и банките, пише в. "Гардиън" в материал под заглавие "Колко дълго може да оцелее Гърция без помощ от кредиторите си?"

Кои са ключовите дати?

30 юни: отложено плащане от 1,6 милиарда евро към МВФ
30 юни: два милиарда евро, дължими на работещите в държавния сектор в Гърция и на пенсионерите
5 юли: референдум в Гърция за това дали да бъдат приети мерките за икономии
20 юли: 3,5 милиарда евро, дължими на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Банките изглежда, че имат достатъчно средства, за да изплатят два милиарда евро за заплати и пенсии тази седмица, но това, което е по-малко ясно, е колко средства са останали в банковия сектор за разплащане с вложители.

Банките вече ограничиха клиентите си до тегления в размер на 60 евро на ден, но никой все още не е казал колко дълго банките ще могат да пълнят банкоматите.

Най-лошото, което може да се случи, е гръцката централна банка да бъде принудена да мине към нова валута, най-вероятно с по-ниска стойност от еврото.

Гърците може да изготвят план за управление на дълговете си за няколко години, вероятно с гратисен период от една или две години докато страната подреди нещата си и с намаляване на първоначално дължимата сума.

Ако гръцката централна банка не може да плати задълженията си от 3,5 милиарда евро към Европейската централна банка на 20 юли, ще има проблем.

ЕЦБ може да прекъсне достъпа до еврото напълно

Без достъп до евро, на гръцките банки ще им е трудно да останат отворени. Ако ЕЦБ не може да види решение на спора между Гърция и кредиторите й, може да реши, че Гърция е в несъстоятелност и да блокира по-нататъшен достъп до гръцки банки.

Според рейтинговата агенция "Мудис" неизпълнение на задълженията към ЕЦБ би било последната капка.