В България се създава зоополиция, която оттук нататък да подпомогне разследванията, свързани с престъпления (осакатяване, убийство и др.) на животни, съобщи в парламента евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Със заповед от 25 юни 2015 г. вътрешният министър създава организация за определяне на служители на МВР, които да работят по досъдебни производства при престъпления срещу животни и престъпления на граждани, неупражнили контрол върху животни.

Според него статистиката е доста тъжна и откакто през 2011 г. са създадени нормите в Наказателния кодекс, разкриваемостта е много ниска.

За 2012 г. регистрираните престъпления са 103, а разкритите - едва 21. За 2013 г. са регистрирани 180, а са разкрити 30 престъпления. Миналата година има регистрирани 181, а само 35 разкрити престъпления.

Според Радев е важно да има специализирано звено, което да успее да действа много по-бързо и организирано. По думите му

българското звено ще бъде създадено по модела на холандската зоополиция

Статистиката сочи, че посегналите на животни много често след това посягат и на хора, отбеляза Емил Радев и даде за пример случая с пребивания кон, който е бил изкупен от собственика. Същият човек след това е нападнал тъщата си с брадва и в момента го грози 10 години затвор.

"След тази важна стъпка ще се вдигне разкриваемостта и много хора, които биха попаднали в затвора за насилие над хора, ще попаднат там преди да са посегнали на човек", смята Явор Гечев от "Четири лапи".

Той призова цялото общество да съдейства за добрата работа на зоополицията и обеща организацията му да съдейства за обучения на служителите на МВР, ангажирани за тази работа.

В областните дирекции на полицията ще бъде проведена специализация на един разследващ и един униформен полицай. Така общо около 60 служители на МВР ще представляват зоополицията.

Полицаите ще продължават да изпълняват своите задължения и по други случаи, но при наличие на случай, свързан с животни, ще се захващат с него.

До есента трябва да бъдат определени конкретните служители и да се започне с тяхната специализация, посочи Емил Радев.