Текстовете за приватизация на болниците ще бъдат оттеглени между първо и второ четене на Закона за лечебните заведения, съобщи за Би Ти Ви здравният министър Петър Москов.

Според Москов забраната за продажба на лечебните заведения ще отпадне в един момент, но за момента той ще оттегли предложението си, за да получи подкрепа от партиите за останалите реформи.

Според него важните промени са свързани със здравната карта и последващата акредитация на болниците.

Във връзка с недоволството и обвиненията на отстранените шефове на болници, здравният министър отбеляза, че те само ходят по телевизионните студя да обясняват колко лош е министърът и колко прекрасни хора са те.

Москов припомни причините, поради които е взел такива решения.

Директорът на Окръжна болница "Св. Анна" проф. Димитър Димитров е оставил близо 7 млн. лв. в КТБ, въпреки решение на управителния съвет на лечебното заведение. Москов възнамерява да подаде сигнал в прокуратурата срещу проф. Димитров.

Директорът на болница "Св. Иван Рилски" е бил отстранен заради обществени поръчки. По думите му новото ръководство е спряло предишна поръчка за апаратура за 700 хил. лв., като е осигурило същата апаратура като дарение. То е поръчало и храна за болните за 200 хил. лв. по-малко.

Министър Москов определи целта на реформата си като хуманизиране на здравеопазването.

Сега всички доплащат – и бедни, и богати, а в бъдеще лечението на социално значимите заболявания ще е 100% безплатно, обеща здравният министър.