Правителството в Гърция може да подаде оставка, ако на референдума в неделя по-голяма част от избирателите подкрепят приемането на условията на кредиторите.

Това заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за австралийското радио ABC.

Попитан дали правителството ще подаде оставка, ако хората гласуват с "да", Варуфакис заяви "Да, много е възможно да го направим. Но ще го сторим в духа на сътрудничеството, с когото и да поеме мандата след нас".

Той също така наблегна, че референдумът ще се състои и неговата партия ще продължи да призовава хората да отхвърлят предложенията на кредиторите. Въпреки това обаче вчера в медийното пространство се появи писмо на премиера на Гърция Алексис Ципрас, изпратено във вторник до кредиторите, в което Атина приема техните условия, но при някои определени условия.

"Причината ние да подкрепяме гласуването с "не", е защото вярваме, че дори и да имаше най-малък полъх за възможността представеното ни предложение да проработи и Гърция да излезе от проблемите си като се реформира и продължи напред, ние щяхме да го приемем и нямаше да оставяме въпроса да се решава от народа", каза той.