Спасителят на над 650 еврейски деца по време на Холокоста – сър Никълъс Уинтън, почина на 106 години. Това съобщиха от семейството на заслужилия мъж, наричан още „британският Шиндлер”, съобщава „Дейли Мейл”.По време на Втората световна война Уинтън успява да с бюрократични хватки да финтира нацистите и да уреди превозването с влак на над 650 деца, намиращи се в концлагери, от Прага до Великобритания. Близо половин век спасителят на стотици животи пази подвига си в тайна, до 1988 година, когато съпругата му Грете открива куфарче със списък на спасените от него малчугани, имената на родителите им и семействата, при които са настанени. Същата година Би Би Си организира невероятна изненада на Уинтън като събира на едно място оцелелите благодарение на него деца, станали вече големи хора, които му благодариха за това, че им е дал шанс да пораснат и да имат свои деца.

Уинтън е починал тихо в съня си в болницата на град Слоу. Около него са били дъщеря му Барбара и двамата му внуци, съобщи зет му Стивън Уотсън.

Миналата година и Чехия удостои Уинтън с награда, в знак на почит към извършеното от Уинтън. През 1938 година той организира 8 евакуации на деца от страната, застрашени от изпращане в концлагерите. След дълга кореспонденция в британското външно министерство, което трябва да разреши имиграцията на толкова голям брой хора, Уинтън успява да убеди и нацистите да пуснат децата. След това работи за намирането на британски семейства, желаещи да приютят еврейчетата, и намира пари, за да може на всяко домакинство да бъде платена колосалната за тогава сума от 50 паунда. 

Общо в месеците преди избухването на Втората световна война Уинтън успява да спаси живота на 669 деца. Неговата голяма болка, обаче, е фактът, че последният организиран от него влак, превозващ 250 малчугани през септември 1939 година, не успява да потегли заради нахлуването на Германия в Полша. Смята се, че те са станали част от над ужасяващата бройка на над 1 млн. загинали чешки евреи в Аушвиц. 

През 2003 година Уинтън е провъзгласен за рицар от кралицата за „служба към човечността”. „Чудесно е, че сте могли да спасите толкова много деца”, му каза тогава Елизабет II.

През 2010 е награден с медал „Герой от Холокоста” на британското правителство. Чешкото правителство пък многократно го е номинирало за Нобелова награда за мир. През 2014 година Уинтън се завърна в Прага, където беше удостоен с чешкия Орден на белия лъв.