Домашен питбул нахапа жестоко мъж от Брацигово. Човекът е почти обезобразен и му предстоят пластични операции на лицето. Трагичната случка надигна като мощен взрив хорското недоволство и вече втори ден в града се събира подписка срещу бойните кучета, подвизаващи се в центъра.

Само за ден събраните парафи са 250, а утре инициаторката Анастасия Клянчева ще ги представи в общината с искане отговорните институции да вземат мерки и да се предотвратят следващи инциденти. Държат опасното четириного да бъде държано в специална клетка и да носи намордник.

Жестокият инцидент се разиграл на 27 юни малко след полунощ, когато потърпевшият 40-годишен мъж се прибирал със съпругата си след почерпка в ресторант, пише "Марица". Пътят им минавал пред ограда на двор в центъра на града, в който въпросният питбул бил отглеждан. Животното не било завързано и някак си успяло да прескочи ламарината, поставена в единия край на имота наместо ограда. Оттам скочило върху човека и наръфало безмилостно цялото му лице. Засегнати са очите, бузите и носа му. Въпреки че е висок и снажен мъж, той не успял да се изкопчии от желязната захапка на кучето. Виковете на жена му явно прогонили питбула, а съседи се притекли на помощ. Пострадалият бил веднага откаран в Спешно отделение в Пазарджик. Там му направили 36 шева и спасили живота му. Лекарите били категорични, че след време ще трябва да се намеси и пластичната хирургия. Раненият е известен сред местните с това, че помагал на хората и винаги се отзовавал. На този етап те не искат да назовават името му заради психическите травми, които бил получил след инцидента.

Анастасия Клянчева разказва, че системно собствениците на кучето го пускали свободно да се разхожда из двора, а заради размерите му не било проблем да прескочи огражденията. Този тиранин на четири лапи тормозел и други жители на града, защото заради славата му и силния лай карал мнозина да не преминават изобщо по неговата улица. Преди време дете на колело толкова се уплашило от воя му, че паднало от седалката и хукнало през глава. Майките с колички също избягвали мястото.

От няколко дни насам кучето не се намира в къщата на собствениците си. Местните не знаят къде е отведено, но на негово място е останал само вторият им домашен любимец, който засега не е създавал грижи на никого.

Вечерта на инцидента в Брацигово гостували 45 чужденци. Не искам да си представям какво щеше да се случи, ако някой от тях беше нападнат. Искаме да сме туристически град, да примамваме хората да отсядат по хотелите ни, а реално не предлагаме сигурност, възмущава се Клянчева.

Псето-злосторник не е единственият проблем в града, оплакват се местните. По улиците редовно се разхождат бездомни четириноги, които с времето се увеличават, освирепяват и нападат случайни минувачи. Подписката е провокирала много хора да започнат да разказват личните си истории. Оттам разбираме, че куче нахапало човек пред така наречения "военен" блок, жена пострадала на улицата пред дома за временно настаняване, а около стадиона се навъртали шайки четириноги, които плашели местните. Получихме сигнали и за глутница в района на околовръстното, водещо към гарата.

Подписката ще остане отворена до 21 часа днес. Гражданите на Брацигово могат да намерят оставени листове в центъра на града, в сладкарница "Венеция" и в читалище "Васил Петлешков".